Keizerlijk rundvlees

Runderen die gemasseerd worden, naar klassieke muziek luisteren en bier krijgen? Is dit een grap? Nee, we hebben het over de Japanse Wagyu runderen. Wagyu is het meest exclusieve stukje rundvlees op de wereld. Japanners geloven dat uitstekende verzorging van de runderen ervoor zorgt dat het vlees de mooiste marmering krijgt.


Tot 1912 was het Wagyu vlees alleen beschikbaar voor de Japanse keizer, export was dan ook verboden. Het exporteren van de originele Japanse Wagyu runderen is nog steeds verboden. Door de stijgende populariteit van de Wagyu runderen worden er veel mensen opgelicht door mensen die beweren dat zij Wagyu vlees serveren/verkopen. Al het Wagyu vlees wat je eet buiten Japan komt ook van een fokkerij buiten Japan. Deze fokkers zorgen dan voor de distributie van Waygu-embryo's, zodat boeren in Nederland hun eigen Wagyu runderen kunnen fokken. Buiten Japan zijn er fokkers in onder andere Amerika, Australië, Canada en Schotland.


De reden voor deze vreemde eet- en leefgewoontes zijn omdat dat dit het lekkerste stukje vlees oplevert. Het Wagyu vlees heeft een aantal goede eigenschappen zo verlaagt het je cholesterolgehalte en voorkomt het dat aders dichtslibben. Dit is één van de redenen waarom chefs dit graag bereiden en serveren in hun restaurants. De kwaliteit van de Wagyu vlees hangt af van de verzorging van de runderen. De koeien krijgen geen kunstmatige hormonen, antibiotica of groeimiddelen naar binnen. De prijs van een kilo Wagyu-vlees kan al snel oplopen tot zo'n 1000 euro. Er zijn speciale kwaliteitsscores voor het Wagyu vlees op basis van de marmering. 12 is de hoogste score en die is alleen verkrijgbaar in Japan. Het vlees met de score 12 is naar eigen zeggen van de Japanners zo mals dat je het met een theelepeltje kunt eten. Het Wagyu vlees in Nederland zit vaak rond de 7-9 wat natuurlijk ook heel goed is.


Qua smaak is het vlees ietwat zoet en ook schijnt het dat het toevoegen van peper en zout onnodig is omdat er al zoveel smaak in het vlees zit. Wagyu vlees heeft een heel hoog vetgehalte waardoor het niet gebakken hoeft te worden in boter. Smullen dus!


Lees ook