Paprikapoeder

Hier vertellen wij je alles over Paprikapoeder. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Paprikapoeder.

Gebruik van Paprikapoeder

Paprikapoeder

Paprikapoeder is een populaire specerij in de Europese keuken. Vooral bij de Portugezen, Spanjaarden en Hongaren is paprikapoeder favoriet. Paprikapoeder is door de mooie rode kleur veel gebruikt om gerechten te garneren en kan vooral goed dienst doen als decoratie op sauzen. Gevulde eieren worden veel gegarneerd met paprikapoeder. U kunt het specerij gebruiken om een gerecht meer kleur en smaak te geven. Paprikapoeder is een prima smaakmaker in soepen, goulash, groenteschotels, kipgerechten, (stoof)vleesgerechten en visschotels. Paprikapoeder moet u vlak voor het einde van de bereidingstijd toevoegen. Alleen zo blijft het aroma behouden. Paprikapoeder wordt bitter als het verbrandt.

  • Capsicum annuumLatijnse naam
  • gedroogd, niet lang te bewaren Houdbaarheid
  • Hongaarse paprikapoeder en edelzoet (Edelsü?)Soorten
  • SpecerijenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Paprikapoeder

Paprikapoeder wordt gemaakt van rode paprika?s van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt. Deze parika?s kunnen qua smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat. De speciale paprikasoort is milder van smaak en familie van de Spaanse peper. De paprika?s worden eerst gedroogd en daarna fijngemalen. Vroeger werden ze voor het drogen aan een draadje gehangen. Paprika is Hongaars en betekent ?zoete peper?. Paprika heeft een pikante, zoete smaak. Er bestaan verschillende soorten, de scherpe en de zoete. Zoet paprikapoeder is een milde soort en wordt aangeduid als ?edelzoete? paprika. De kleur en de smaak van paprikapoeder hangt af van de onderdelen van de gebruikte paprika. Kleur en smaak worden bepaald of alleen het vruchtvlees, of ook de stengel, zaadlijsten en zaden mee vermalen zijn. Vooral de zaden maken het paprikapoeder scherper van smaak. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Het beste paprikapoeder komt uit Hongarije. Hongaars paprikapoeder is een mengsel van gemalen paprikapoeder en Spaanse of chilipeper. Paprikapoeder is een van de bestanddelen in verschillende kruidenmengsels. Voorbeelden zijn chilipoeder, cajun kruiden of Mexicaanse kruiden.

De paprikaplant groeide voor het eerst op in Midden-Amerika en Zuid-Oost-Azië. De Spanjaarden brachten in de 15de eeuw wat zaad mee naar huis. De paprika werd zo ook verspreid in Arabische landen. De Arabieren gaven de paprika door aan de Turken en op die manier kwam de paprika in de 18e eeuw in Hongarije te¬recht. In de Napoleontische tijd werd paprika aanvankelijk gebruikt als ver¬vanger van de pe¬pers die toen schaars waren.

In de supermarkt vindt u meestal het zoete paprikapoeder. Het pikante paprikapoeder komt voornamelijk uit Hongarije en wordt meestal aangeduid als?Hongaarse paprikapoeder?. Paprikapoeder is niet lang houdbaar dus is het beter er niet te grote hoeveelheden van in te kopen. De specerij gaat snel in smaak achteruit. Vers paprikapoeder heeft een mooie tomaatrode kleur. U bewaart het poeder het beste in een goed afgesloten potje op een donkere, koele plaats. Paprikapoeder trekt namelijk vocht aan en zal zeker onder invloed van zonlicht in kwaliteit afnemen. Wilt u zelf paprikapoeder maken dan kunt u het vruchtvlees van rijpe, rode paprika?s met een pepertje samen met wat zaadlijst en enkele zaden in stukken snijden en drogen. Daarna kunt u het in de koffiemolen malen tot poeder. De scherpheid van het poeder hangt af van het aantal, dat u bij het snijden in de melange laat. Bij gebruik van paprikapoeder dient men op te passen voor stuiven, om irritatie van de slijmvliezen van de neus en de ogen (niezen) te voorkomen.

Enkele gebruiksvormen van Paprikapoeder

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Paprikapoeder