Kruidnagel

Hier vertellen wij je alles over Kruidnagel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kruidnagel.

Gebruik van Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagels zijn vooral populair in de Oosterse en (Noord) Afrikaanse keuken, terwijl er in Europa eigenlijk matig gebruik van wordt gemaakt. De Friezen gebruiken kruidnagel wel graag in de vleesbereidingen. Vooral in de rollade en het gehakt is de kruidnagel een welkome smaakmaker. Ook wordt kruidnagel gebuikt in de Friese nagelkaas. Kruidnagel in poedervorm kunt u kant-en-klaar gebruiken. Hele kruidnagels geven langzaam smaak af. Ze kunnen mee gekookt worden in warme gerechten, maar bijvoorbeeld ook (voor de bereiding) in vlees geprikt worden. Het is raadzaam om ze voor consumptie te verwijderden, zelfs na uren meekoken of braden kunnen ze soms nog onaangenaam sterk smaken. In Duitsland voegt men kruidnagel toe aan de bekende gl?hwein. In Nederland voegt men het toe aan de vergelijkbare bisschopswijn. Traditioneel wordt kruidnagel toegevoegd aan gerechten met rode kool en wild en in de hachee.

  • Syzygium Aromaticum L. (Merr. et Perry)Latijnse naam
  • langere tijdHoudbaarheid
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kruidnagels

Kruidnagels zijn gedroogde, nog niet geopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. De kruidnagelboom kan wel honderd jaar oud worden. De boom groeit van oorsprong op de Molukken. Tot vandaag de dag worden kruidnagelen op Indonesië geoogst. Ook in andere landen zoals Zanzibar, Madagaskar, Sri Lanka, Maleisië, Pemba en Tanzania worden kruidnagelen gekweekt en geëxporteerd. Kruidnagels worden geoogst voordat de bloemen open gaan, op het moment dat de bloemknoppen van wit naar roze gaan verkleuren. Vervolgens worden de bloemknoppen in de zon gedroogd. Zo verkrijgen ze de bekende bruine kleur van de kruidnagel. Kruidnagels hebben een dominant kruidige en zeer doordringende, pikante smaak. U moet ze dus met mate gebruiken als u de smaak van kruidnagels niet wilt laten overheersen in het gerecht. De naam ?kruidnagel?dankt ze aan de vorm van het kruid, omdat dat de vorm van een draadnagel of spijker heeft.

Kruidnagel heeft een roerige geschiedenis. In China en Indonesië was de kruidnagel al voor onze jaartelling een bekende specerij. Dankzij de Romeinen is de kruidnagel naar Europa gebracht. Het was echter in de Middeleeuwen een dure en kostbare specerij. De Portugezen maakten in 1529 namelijk een einde aan de export uit de Molukken van de kruidnagel toen zij de archipel van de Molukken veroverden. De kruidnagel mocht alleen in Lissabon en Antwerpen worden verhandeld. De Hollanders deden in 1629, toen zij de Portugezen op de Molukken versloegen, daar een schepje bovenop door de doodstraf te stellen op de export van de kruidnagelbomen. De Fransen zorgden uiteindelijk toch voor export van kruidnagelen via Zanzibar en Pemba.

Kruidnagels kunt u kopen als hele kruidnagels en in poedervorm. Hele kruidnagels behouden langer hun aroma dan gemalen kruidnagels. Ze worden het hele jaar door in de supermarkt verkocht. Kruidnagel is vaak een bestanddeel in kerriemengsels. Bewaar kruidnagels in een goed afgesloten pot op een droge, donkere plaats. U kunt de kwaliteit van kruidnagels controleren door ze in water te leggen. Als ze in het water blijven drijven, zijn ze vers.

In de tandheelkunde werd kruidnagelolie gebruikt als verdovend middel. (In de Middeleeuwen werd kruidnagel als verdoving in de pijnlijke kies gestoken).

Enkele gebruiksvormen van Kruidnagel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kruidnagel