Cajunkruiden

Hier vertellen wij je alles over Cajunkruiden. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cajunkruiden.

Gebruik van Cajunkruiden

Cajunkruiden geven vlees, kip, vis en groenten een pittige smaak. Je kunt zelf eenvoudig een cajun kruidenmengsel maken van 1 eetlepel knoflookpoeder, anderhalf theelepel cayennepeper, 2 theelepel zwarte peper, 2 theelepel witte peper, 1 eetlepel uienpoeder, 2 theelepel gedroogde tijm en een halve theelepel gedroogde oregano. In de supermarkt kun je gedroogde cajun kruidenmengsels kant-en-klaar kopen. Bewaar het kruidenmengsel op een droge plaats. De kant-en-klaar cajunkruiden blijken vaak zeer zout van smaak te zijn. Cajunkruiden smaken prima bij kreeft, garnalen, krab en alle soorten vis. Je kunt ze ook uitstekend gebruiken bij kip en varkensvlees. Typische cajun groenteschotels worden gemaakt met zoete aardappelen, Creoolse tomaten, aubergines, pompoen, rode bonen, perziken, pecannoten, artisjokken en okra. De cajun kruiden geven aan al deze vis-, vlees-, en groentesoorten een specifieke ‘Cajun’ smaak. De Cajun keuken gebruikt als basis veel (gehakte) uien, pepers, selderij, cayennepeper en rijst. Daarnaast gebruikt de Cajun keuken veel vet, boter en room. Een wereldbekend gerecht uit de Cajun keuken is de rijstschotel genaamd Jambalaya.

  • zeer lang houdbaarHoudbaarheid
  • Biologisch, mild, pittig, zeer pittigSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cajunkruiden

Cajunkruiden bestaan uit een mengsel van kruiden. Het woord cajun houdt in dat dit kruidenmengsel een samenstelling heeft zoals men deze in de Cajun keuken gewend is te gebruiken. Een origineel (standaard) cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken. Favoriet zijn: tijm, rozemarijn, komijn, oregano en basilicum. Welke kruiden het precies zijn en de exacte hoeveelheden aan specerijen, hangt af van jarenlange familietradities. De Cajun keuken komt oorspronkelijk uit de staat Louisiana in Amerika. Het is een manier van koken zoals werd gedaan door de Franstalige inwoners daar. Het woord ‘cajun’ is afgeleid van ‘acadien’. Dit woord betekent ‘als in het paradijs. Deze Franstalige inwoners van Louisiana waren vanuit Frankrijk naar Nuova Scotia in Canada geëmigreerd. Deze plek kwam hen ‘paradijselijk’ voor. In de 17e eeuw werden ze door de Engelsen weggejaagd. Uiteindelijk, na jarenlang rondzwerven, kwamen ze in het zuiden van Louisiana terecht. Ze noemden zich ‘acadiens’. Later verbasterde dit woord tot ‘cajuns’. Dat is de achtergrond voor de benaming van ‘cajun’. Ze werden in de staat Louisiana met rust gelaten omdat niemand door het moerassige landschap er wilde wonen. De ‘cajun’ stijl van koken werd geliefd in heel Amerika in de jaren ’70. Men ontdekte de Cajun keuken omdat er een snelweg door de staat werd aangelegd. De kreeft is een van de belangrijkste ingrediënten van de Cajun keuken geworden omdat deze ruimschoots gevangen kon worden in de moerassige rivierarmen in Louisiana. De kreeft wordt daarom veel als logo gebruikt om aan te geven dat het een Cajun keuken of restaurant betreft.

Enkele gebruiksvormen van Cajunkruiden

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cajunkruiden