Masala

Hier vertellen wij je alles over Masala. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Masala.

Gebruik van Masala

Masala wordt vooral gebruikt in de Indiase keuken. U kunt vrij eenvoudig zelf uw garam masala bereiden met behulp van een vijzel, staafmixer met hakmolen of koffiemolen. U bent dan zeker van een verse aromatische masala. Het bereiden van een masala neemt niet meer dan 15 minuten in beslag. Het kruidenmengsel wordt aan het einde van de bereidingstijd toegevoegd, zodat smaak en geur behouden blijft. Garam masala smaakt in vele gerechten, zoals groentencurry, kerriesaus, kipgerechten, rundvleesgerechten en aardappelgerechten.

Algemene informatie over masala

Masala, meestal “garam masala” genoemd, en ook wel als “massala” geschreven is een (geroosterd) mengsel van specerijen. Garam Masala betekent in Hindi: “hete mix van kruiden”. In de Indiase keuken wordt dit kruidenmengsel voor ieder gerecht vers bereid. De exacte samenstelling is meestal een familiegeheim. De bereidingswijze verschilt sterk van familie en streek. De garam masala komt oorspronkelijk ook uit India. Het kruidenmengsel wordt voor veel gerechten gebruikt. Tandoori is een typisch Indiaas gerecht, waarbij men de masala gebruikt.

Over het algemeen bevat de masala de volgende ingrediënten: komijn, koriander, zwarte peper, kardemom, kaneel en kruidnagel. Maar er kunnen ook zeker extra kruiden aan zijn toegevoegd, zoals anijs, laurier, karwij, gember, en dergelijke. Het hangt er van af of men een zoet of pittig mengsel wil. Masala is verkrijgbaar in de toko en de supermarkt. U kunt het mengsel kant-en-klaar kopen. Dit kan in gemalen, gedroogde vorm zijn, of als pasta. U kunt ook zelf uw garam masala maken. U bewaart hele en gemalen gedroogde kruiden en specerijen het beste in een gesloten pot op een donkere plaats. Laat er geen licht, warmte of vocht aan te pas komen. Dan zal de kwaliteit snel verloren gaan. De meeste gemalen mengsels verliezen geleidelijk aan kleur, geur en aroma na ongeveer zes maanden. Zelfs dan kunt u de specerijen nog wel gebruiken, al hebt u er dan meer van nodig om hetzelfde effect ermee te bereiken. Gebruikt u voor de garam masala verse kruiden, dan kunt u de verse kruiden beter de zelfde dag nog gebruiken. Er zijn ook verse kruiden die langer houdbaar zijn in de groentelade van de koelkast. Wanneer u voor de masala een gevriesdroogd mengsel neemt, kunt u ze weken in water, melk of ander vocht (net wat in het recept staat). De kwaliteit van de verse variant zal dan terug komen.

Enkele gebruiksvormen van Masala

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Masala