Piment

Hier vertellen wij je alles over Piment. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Piment.

Gebruik van Piment

Piment

De pimentbes smaakt goed bij ham, stoofschotels, kalkoen, kip, gevogelte, vlees en in marinades voor vis. Pimentkorrels geven bij het maken van bouillon een lekkere pittige smaak af. Gemalen wordt piment bij zoete aardappels, rijst, chutney, pudding, cakes en gebak gebruikt. Het kan ook over verse vruchten worden gestrooid. De Amerikanen gebruiken de specerij in allerhande zaken bij de barbecue, zoals in de sauzen en marinades. Engeland gebruikt piment in de plumpudding.

  • Pimenta dioica (L.) MerLatijnse naam
  • hele bessen: jarenlang, vermalen: enige maandenHoudbaarheid
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Piment

Piment is een specerij uit Midden-Amerika en West-IndiŽ. Piment is een bes die groeit aan de Jamaicaanse Mirtboom. Deze boom groeit voornamelijk op Jamaica en Cuba, en er zijn plantages in Mexico en Centraal Amerika. Andere benamingen voor piment zijn: Jamaicapeper, pimentbes of nagelpeper. De pimentbes is hol en er zitten twee zaden in. De onrijpe bes (pimentbol) wordt eerst gedroogd en vervolgens tot poeder gemalen. De gedroogde bes heeft een geelbruine tot bruine kleur en is een beetje gerimpeld. Piment ruikt naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat en het smaakt ook naar kruidnagel, gecombineerd met peper. Vaak wordt gedacht dat piment een kruidenmengsel is, maar het bestaat uitsluitend uit de gedroogde en vermalen pimentbes. Gemalen piment is een bestanddeel van worst- en koekkruiden, evenals van kerrie en worcestersaus.

Piment was al bekend bij de Azteken en Maya?s en werd ontdekt door Columbus. Dit gebeurde bij toeval toen hij voor de Spaanse dienst op zoek was naar een nieuwe zeeroute om kostbare specerijen uit het verre Oosten te halen. Deze gebeurtenissen heeft veel verwarring betreffende de benaming ?piment?gebracht. De Spanjaarden noemden de kleine bruine bessen die op peper leken ?pimiento?, wat ?peper?betekent. Maar piment is geen peper. Chilipepers werden gemakshalve ?pimienta?genoemd. Uiteindelijk werden alle soorten ?pimento? genoemd. Intussen gebruiken de Engelsen de naam ?pimento? voor piment. Met ?pimento? bedoelen de Italianen en de Portugezen echter gewoon peper.

Gedroogde pimentbessen blijven jarenlang goed als ze donker en droog bewaard worden. Vermalen piment blijft veel minder lang goed. U kunt de hele pimentbessen vlak voor gebruik in de pepermolen malen. De hele bessen en vermalen poeder vindt u in vrijwel alle supermarkten.

Piment heeft een desinfecterende werking en bevorderd de spijsvertering. Indianen gebruikten piment samen met andere kruiden voor dodelijk pijlgif.

Enkele gebruiksvormen van Piment

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.