Tarwemeel

Hier vertellen wij je alles over Tarwemeel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tarwemeel.

Gebruik van Tarwemeel

Tarwemeel

Tarwemeel wordt voornamelijk gebruikt voor het bakken van brood, gebak, koekjes en pannenkoeken. Het tarwemeel wordt gemalen uit de gewone tarwe soort.

Emmertarwe heeft een laag glutengehalte, waardoor het niet geschikt is voor het bereiden van brood. Zij wordt wel als smaakstof voor volkorenbrood gebruikt.

Couscous en bulgur vormen een basis bij vlees en/of groenteschotels. Durum is een tarwesoort met een harde korrel. Nadat deze tarwesoort wordt vermalen tot gries, dient zij als basis voor het maken van pastasoorten.

Spelt kan bereid worden als de gewone tarwe soort. Zij is op dit moment razen populair omdat zij voornamelijk biologisch geteeld wordt, minder bemesting nodig heeft, een hoog gehalte aan gluten heeft (beter geschikt om te bakken).

  • Lange tijdHoudbaarheid
  • Gewone tarwe, emmertarwe, dwergtarwe, durum, spelt, eenkoorn en kamutSoorten
  • GranenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Tarwemeel

De supermarkt en de natuurvoedingswinkels verkopen verschillende tarwesoorten. Let altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Meel dat te lang is bewaard, smaakt en ruikt muf.

Speltmeel en speltproducten zijn voornamelijk verkrijgbaar in voedings-, natuur-, of reformwinkels.

De tarweplant groeit overal ter wereld. Het buitenste vliesje of kaf van de tarwekorrel moet verwijderd worden. Deze is namelijk onverteerbaar. De tarwe wordt vermalen tot meel. In de volksmond spreken we over bloem, maar bedoeld wordt: tarwebloem. De witte soort wordt het meest gebruikt. Het is lang houdbaar. Wit tarwebloem heeft een neutrale smaak. Hierdoor kan het voor vele bereidingen worden toegepast. Spelt is een tarwesoort die tegenwoordig weer enorm in de belangstelling staat. De bruine speltkorrels zijn een goed alternatief voor rijst. Bulgur is een voorgekookte tarwe. Hierbij wordt het graan van te voren gestoomd, gedroogd en fijngemalen. Couscous wordt gemaakt van tarwegries. Het bevat geen kiemen meer. Couscous dient als basisgerecht bij vlees en/of groenteschotels. Durum is een tarwesoort met een harde korrel. Deze tarwesoort wordt gemalen tot gries en gebruikt voor het maken van pastasoorten.

Tarwemeel moet men bewaren op een droge en donkere plaats. Naar mate het meel lichter van kleur is, des te langer zal de houdbaarheid zijn.

Tarwe bevat veel magnesium. Er zijn mensen die allergisch zijn voor de gluten in de tarwe.

Enkele gebruiksvormen van Tarwemeel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tarwemeel