Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Ma´s

Hier vertellen wij je alles over Ma´s. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ma´s.

Gebruik van Ma´s

Ma´sU maakt maïskolven schoon door de bladschede (buitenste schil) naar onderen af te stropen. Doe dit echter vlak voor de bereiding. De buitenste schil draagt bij aan bescherming van de kolven. Verwijder vervolgens de zijdeachtige draden en snijd de harde onderkant van de stengel af. Wanneer u alleen de korrels wilt gebruiken dan kunt u ze rauw afsnijden door de kolf schuin te houden en de korrels van boven naar beneden met een scherp mesje af te snijden. Maïs laat zich goed combineren met andere groenten. U kunt maïs toevoegen in uw omelet, soep, of u kunt de maïs gebruiken ter garnering of aanvulling in uw salade.

Maïs kookt u in een pan met ruim water en een schepje suiker in ongeveer 20 minuten gaar. De maïs is gaar wanneer de korrels gemakkelijk loslaten. Gekookte maïs serveert u met gesmolten boter. U kunt maïskolven ook roosteren. Maak de kolven schoon door alleen de buitenschil even opzij te treken en de draden te verwijderen. Vouw ze daarna weer dicht. Laat in de bladscheden water lopen en laat de kolven daarna uitleken. Rooster de kolven 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven (200 tot 225 graden Celsius). Ze kunnen ook op de barbecue geroosterd worden. Ze moeten wel regelmatig worden omgekeerd.


 • Zea mays ssp. maysLatijnse naam
 • verschillende varianten, waaronder suikermaïsSoorten
 • GranenCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ma´s

De meeste mensen beschouwen maïs als groente, maar dat is eigenlijk niet correct. Maïs is namelijk een graansoort, die behoort tot de grassen. Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Indianen hebben het gewas veredeld tot grote, voedzame kolven. Door steeds de beste en grootste kolven te herplanten hebben zij uiteindelijk een smakelijke, voedzame maïskolf voortgebracht. Het begon oorspronkelijke allemaal met een teosinte, een klein grasplantje. Columbus heeft de maïs in 1492 meegenomen naar Spanje. Daar kon de maïsplant goed gedijen. Europeanen hebben de maïs daarna steeds verder veredeld waardoor de maïs het ook steeds beter in koudere omstandigheden ging doen.

Maïs wordt niet alleen geteeld voor voedingsdoeleinden. Er zijn veel varianten maïs. Er zijn soorten die gebruikt worden in veevoer, maar ook als brandstof, de zogenaamde biobrandstof. De suikermaïs wordt gegeten als groente. Suikermaïs wordt in Nederland geteeld en aangevoerd uit landen rond het Middellands Zeegebied, Amerika en Afrika. Suikermaïs uit Hollandse bodem is verkrijgbaar in augustus en september. Bij de aankoop van verse suikermaïs drukt u de korrels zacht in en voelt u of ze knapperig en sappig zijn. Per persoon rekent u 250 tot 300 gram verse maïs, of 200 gram maïskorrels (uit blik of pot). Maïs is twee dagen houdbaar in de koelkast. De supermarkt en groentewinkel verkoopt ook babymaïs, kleine minimaïskolven. Deze mini-maïs is snel gaar en een prima ingrediënt voor roerbakgerechten. Maïs is het hele jaar door verkrijgbaar. Naast verse maïs wordt het ook in potten of blikken verkocht. Maïs smaakt zacht zoet en zit vol vitamine B en mineralen zoals kalium, magnesium, zink en fosfor.

Enkele gebruiksvormen van Ma´s

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Ma´sInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven