Rijst

Hier vertellen wij je alles over Rijst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijst.

Gebruik van Rijst

Rijst

Rijst moet gekookt worden. Dit doet u in een grote, zware pan. Tijdens het koken moet het deksel op de pan gehouden worden. Soms is het nodig de rijst te wassen voordat u hem kookt. Gebruikt u een pakje uit de winkel dan is dat doorgaans niet nodig. Rijst heeft ruim water nodig. De korrels nemen het water op. Om de juiste verhouding water te krijgen kunt u tegenover een kopje rijst een anderhalve kop water gebruiken. De kooktijd hangt van de rijstsoort af. Gekookte rijst roert u even door en laat u even uitwasemen. Het is belangrijk dat de rijst goed gaar is. Onvoldoende gaargekookte rijst veroorzaakt een opgeblazen gevoel. Rijst laat zich uitstekend combineren met allerhande groenten en kruiden. Ze is een prima basis voor pittige of kruidige gerechten. Rijstebloem wordt ook gebruikt voor het maken van pap en het binden van sauzen.

  • oryza sativaLatijnse naam
  • Rondkorrelrijst, langkorrelrijst, Basmatirijst, jasmijnrijst, zilvervliesrijst, witte rijst, snelkookrijstSoorten
  • GranenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Rijst

Rijst is het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de wereldbevolking. Na tarwe is rijst de meest verbouwde graansoort ter wereld. China is de grootste producent en consument en Thailand is de grootste exporteur van rijst.

Rijst is in de winkel verkrijgbaar en er zijn vele soorten waar u uit kunt kiezen. De rondkorrelrijst is dikker dan langkorrelrijst. De korrels van de rondkorrelrijst hebben een hoog gehalte aan zetmeel. Ze zijn erg geschikt voor het bereiden van kleverige rijst. De Japanse keuken maakt veel gebruik van deze rijstsoort. De langkorrelrijst wordt hierom ook wel Japanse rijst genoemd. Wilt u liever droge korrels, dan kiest u voor de langkorrelrijst. Deze rijstsoort is ook geschikt om risotto mee te bereiden. Basmatirijst heeft een heerlijk aromatische geur. De korrels zijn dun. Een andere aromatische rijstsoort is de Thaise rijst, ook wel jasmijnrijst genoemd. Zilvervliesrijst is rijst waar alleen het kaf is verwijderd en niet de buitenste lagen van de rijstkorrel. Zij zit vol voedingstoffen en smaakt nootachtig. Deze rijstsoort geeft snel een voldaan gevoel. Zij is daarom erg geschikt voor een vermageringsdieet. Witte rijst is geslepen en gepolijst. Ze bevat nog maar weinig voedingsstoffen. Snelkookrijst een witte rijst die voorgekookt is. Zij heeft nog minder voedingstoffen dan de witte rijst. U dient rijst op een donkere, droge plaats te bewaren.

Rijst bevat magnesium, fosfor en zink. Van alle graansoorten bevat rijst de minste eiwitten. Gekookte rijst en vooral het kookvocht zijn bekende middelen tegen diarree. Wanneer de maag een beetje van slag is, kunt u rijstwater of goed doorgekookte rijst eten. De lichte verteerbaarheid belast de darmen niet. Men krijgt zo toch wat voedingstoffen binnen.

Enkele gebruiksvormen van Rijst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rijst