Havermout

Hier vertellen wij je alles over Havermout. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Havermout.

Gebruik van Havermout

Havermout

Havermout is vaak onderdeel van een muesli. Havermout kan in zoete en hartige gerechten gebruikt worden. Bekend is de zoeter havermoutpap. Je kunt havermout ook goed verwerken in brood, gebak of (havermout)koekjes. Havermeel kan gebruikt worden voor het bakken van brood, als het gecombineerd wordt met tarwemeel. Havermout is ook lekker in de soep. Je kunt havermout gebruiken om gehakt aan te maken of voor het paneren van bijvoorbeeld kipfilet. Langkokende en snelkokende havermout kunnen met elkaar verwisseld worden. Instant havermout is meestal niet geschikt voor andere bereidingen. Er zijn aan deze havermout meestal smaakmakers toegevoegd en omdat het voorgekookte havermout is kan het resultaat in andere bereidingen een kleffe brei worden.

  • Avena sativa LLatijnse naam
  • zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • (gewone) havermout, snelkokende havermout, instant havermout, volkoren havermeelSoorten
  • GranenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Havermout

Havermout wordt gemaakt van haver. De zaden van haver kunnen verschillende kleuren hebben. Dit is afhankelijk van het ras. Haver wordt vooral verbouwd in Noord en West Europa. Ook in China, Schotland, AustraliŽ, Amerika en de Sovjet-Unie wordt haver op grote schaal verbouwd. De meeste supermarkten hebben verschillende soorten havermout in de schappen staan. Je kunt het hele jaar door havermout kopen. Ook voedingswinkels hebben havermout. Zij hebben in ieder geval ook vaak volkoren havermeel. Voor de houdbaarheidsdatum raadpleeg je de informatie op de verpakking. Bewaar havermout op een droge plaats in een goed afgesloten bus.

Havermout wordt volgens een speciaal proces gemaakt. Allereerst worden de hele haverkorrels gewassen en ontdaan van verontreinigingen zoals zand, stof en steentjes. Daarna worden de korrels gepeld in de speciale pelmachines. De schil wordt hierbij van de haverkorrels verwijderd. Daarna wordt de haver geŽest. De haverkorrels worden verhit met hete lucht. Door het verhitten worden twee stoffen uitgeschakeld en uit de haver gehaald die ervoor zorgen dat de havermout anders een ranzige of bittere smaak zou krijgen. Na het eesten komen de gepelde havervlokken in de zogenaamde gruttensnijder. Hier worden de havervlokken, kernen genoemd, in stukjes geknipt. Vervolgens worden de havergrutten gesorteerd, gereinigd en gestoomd. Ten slotte wordt de haver gewalst, waarbij de haverkernen worden geplet tot vlokken. De grovere versie van havervlokken zijn de havergrutten die niet worden geknipt, maar direct worden gewalst. In feite zijn er drie soorten havermout. Langkokende havermout wordt gemaakt van hele havervlokken en hebben 15 minuten kooktijd nodig. De snelkokende havermout wordt gemaakt van gebroken haverkorrels en hebben een kooktijd van 5 minuten. De instant havermout is direct gebruiksklaar. Deze havermout is al voorgekookt en meestal zijn er smaakmakers zoals suiker en zout al toegevoegd.

Havermout heeft gezonde voedingstoffen, zoals eiwitten, onverzadigde vetzuren, en complexe koolhydraten die langzaam verteren. De voedingsvezels in havermout zijn voor een groot deel onoplosbare voedingsvezels. Deze zijn goed voor de spijsvertering. De oplosbare voedingsvezels die in havermout zitten, helpen het cholesterolgehalte te verminderen. Voedingsvezels activeren de darmen en zorgen voor een goede stoelgang.

Enkele gebruiksvormen van Havermout

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Havermout