Kerrie

Hier vertellen wij je alles over Kerrie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kerrie.

Gebruik van Kerrie

Kerrie

Kerrie smaakt het beste wanneer het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met een fijngesneden ui, waarna daarna pas het vlees of de groenten toegevoegd worden. In Nederland zijn er veel kant-en-klare kerriesauzen en poeders te koop. De smaak van deze kant-en-klaar producten zijn echter niet dezelfde als die van de originele Indiase kerriegerechten. Kerriepoeder of kerriepasta kunt u in zeer vele gerechten gebruiken, zoals bij varkensvlees, kip- en groentegerechten, in soepen en mayonaise.

  • CariLatijnse naam
  • mild, hot, very hot (of: Mild, Curry, Madras, Vindaloo, Phall)Soorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kerrie

Kerrie is de verzamelnaam voor een mengsel van specerijen. Gerechten die met kerrie bereidt worden noemt men vaak ook kerriegerechten. Heet woord “kerrie” is afkomstig uit het Tamil. Het is een verbastering van het woord “kari”, wat “saus” betekent. De Engelsen en in Vlaanderen noemen het “curry”. In Nederland wordt met “curry” geen “kerrie” bedoeld, maar de typische kerrieschotels als kipcurry en lamscurry. De samenstelling van de specerijen voor kerrie verschillen per streek en traditie. In de meeste gevallen bestaat kerrie uit ongeveer 15 specerijen waaronder kaneel, koriander, komijn, kurkuma, peper, kardemom, gember, nootmuskaat en kruidnagel. De inhoud van kerrie is zeer veranderlijk. Niet enkel de ingrediënten zijn veranderlijk, ook de verhoudingen zijn meestal anders. Het kruidenmengsel wordt veel in India, Thailand, Indonesië, Engeland, Suriname en Nederland gebruikt. De mengsels kunnen variëren in smaak van zoet tot scherp. De scherpste mengsels komen uit Madras en Kerala. Meestal is de kleur van de specerij geel, maar er is ook rode. De rode kleur is afkomstig van rode pepers, wardoor de rode mengsels dan ook over het algemeen pittiger van smaak zijn.

De supermarkt verkoopt het hele jaar door kerriekruiden. U kunt ook kant-en-klare kerrieproducten verkrijgen. Tegenwoordig zijn er naast de poeders steeds meer authentieke kerriepasta’s verkrijgbaar. Zoals al vermeld, zijn er vele, ontelbare, soorten kerrie. Om een klein beetje orde te scheppen in de variëteiten is kerrie opgedeeld in mild, hot en very hot, of: Mild, Curry, Madras, Vindaloo, Phall. De laatste twee soorten zijn erg heet. Kerriepoeder kunt u bewaren in een luchtdichte verpakking op een koele, droge en donkere plaats. Geopende potjes kerriepasta bewaart u het beste in de koelkast. Let u op de verpakking hoe lang het pastamengsel houdbaar is. Geopend kan het wel eens een dag tot hooguit drie dagen houdbaar zijn.

Enkele gebruiksvormen van Kerrie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kerrie