Stemgember

Hier vertellen wij je alles over Stemgember. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stemgember.

Gebruik van Stemgember

Stemgember kun je gebruiken in koude en warme gerechten. Je kunt de bolletjes en de siroop direct uit het potje gebruiken of de bolletjes eerst fijnhakken. De smaak van stemgember is vergelijkbaar met de gekonfijte gember, erg zoet. Stemgember kun je gebruiken als smaakmaker in cake, koekjes en gebak. Meng het door de slagroom en schep dit over verse ananas of ander vers fruit. Roer stukjes stemgember door (verse) roomkaas voor een zoete smaak. Met een combinatie van stukjes stemgember met knoflook, mayonaise en yoghurt maak je in een handomdraai een originele dipsaus bij de gourmet of fondue. Je kunt stemgember prima serveren bij een kaasplankje met blokjes oude kaas, komijnekaas en nagelkaas. Gebruik het ook eens in kip- en (zoetzure) varkensgerechten. De zoete smaak past bij vissoorten als tong en schol. Gember wordt veel in de Indonesische en Joodse keuken gebruikt.

  • Zingiber officinaleLatijnse naam
  • zeer lang houdbaarHoudbaarheid
  • StemgemberSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Stemgember

Gember is een specerij met een scherpe smaak. Deze specerij wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Gember wordt waarschijnlijk al eeuwen gebruikt. Waar het precies vandaan komt, is niet honderd procent bekend. In de vijfde eeuw na Christus werden ladingen gemberplanten uit Zuid-China en India meegenomen op schepen en verspreid over de hele wereld. In de 16e eeuw werd de specerij in Afrika en het Caribische gebied geïntroduceerd en sindsdien vind je dit ingrediënt in vele tropische gerechten terug. Gember wordt op verschillende manieren gebruikt. De gedroogde gember is scherper van smaak dan de verse. Stemgember is gember op siroop. Het betreft gember dat is ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Het wordt verkocht in potjes en is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in de schappen van de diverse bakproducten. De potjes zijn gesloten heel lang houdbaar. Geopend kun je ze lang in de koelkast bewaren. In Nederland wordt gember vooral gebruikt in koek en gebak. In de Indonesische keuken wordt gember voornamelijk gebruikt in verschillende hartige gerechten. Zo wordt gember gebruikt in de wereldbekende Indonesische Babi Ketjap. In India en Sri Lanka wordt de gember gebakken en dan gebruikt voor diverse warme bereidingen. Het bakken zorgt voor een hele andere, veel mildere smaak. In China wordt gember in gerechten met lange bereidingen gebruikt. Tijdens de bereiding geven dikke plakken gember hun aroma aan het gerecht af.

Enkele gebruiksvormen van Stemgember

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Stemgember