Koekkruiden

Hier vertellen wij je alles over Koekkruiden. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koekkruiden.

Gebruik van Koekkruiden

Koekkruiden worden gebruikt als ingrediënt voor het bakken van kruidkoek. Speculaaskruiden worden vooral gebruikt voor het maken van speculaas en pepernoten. Je kunt de mengsels kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is een prima alternatief. Gebruik hiervoor 40 gram kaneel, 10 gram nootmuskaat, 5 gram kruidnagel, 5 gram kardemon, 5 gram witte peper, 5 gram korianderzaad, 5 gram gemberpoeder, 5 gram anijszaad en 5 gram foelie. Meng de specerijen goed door elkaar. Op het internet kun je veel uiteenlopende samenstellingen vinden om zelf koekkruiden of speculaaskruiden te maken. In alle gevallen bevat het mengsel kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt het mengsel naar eigen smaak aanpassen, maar wees voorzichtig met het gebruik van kardemom en kruidnagel. Voor een minder pittige smaak gebruik je minder witte peper of laat je deze specerij helemaal weg.

  • zeer lange tijdHoudbaarheid
  • koekkruiden, speculaaskruidenSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Koekkruiden

Koekkruiden worden veel in één adem genoemd met speculaaskruiden. Sommigen menen dat het om dezelfde kruiden en specerijen gaat, anderen menen dat er degelijk verschil in de samenstelling zit. Koekkruiden bestaan hoe dan ook over het algemeen uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, hoewel er mensen zijn die beweren dat nu juist in koekkruiden geen kruidnagel zit en in speculaaskruiden wel. De samenstelling van het mengsel wordt veel gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten. Dit zijn de typische koeksoorten die gegeten worden in de maand december rond Sinterklaastijd. De benaming ‘kruiden’ is in feite al een onterechte, aangezien de ingrediënten in het mengsel niet uit kruiden bestaat, maar uit specerijen. Officieel zou het mengsel dus beter ‘koekspecerijen’ kunnen heten. Kruiden zijn namelijk planten met een milde smaak. Specerijen worden gewonnen uit wortels, zaden en planten uit tropische gebieden en hebben een pittige smaak. In Engeland bestaat een soortgelijk kruidenmengsel, echter zonder de kardemom, en men noemt dit mengsel ‘mixed spice’. Je kunt koekkruiden en/of speculaaskruiden in kant-en-klare mengsels in de supermarkt in de schappen van de overige specerijen of tussen de bakproducten vinden. De gedroogde specerijen zijn in een goed afsluitbare bus op een droge plaats zeer lang houdbaar. De speculaaskruiden zijn gedurende de winterse feestdagen snel uitverkocht, maar je kunt de samenstelling vrij eenvoudig zelf maken. De specerijen uit het mengsel zijn allemaal het hele jaar door overal verkrijgbaar.

Enkele gebruiksvormen van Koekkruiden

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koekkruiden