Peper

Hier vertellen wij je alles over Peper. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Peper.

Gebruik van Peper

Peper

Peper wordt bijna dagelijks gebruikt. U kunt het voor alle hartige gerechten gebruiken. Het versterkt de smaak van vlees en geeft een pittige smaak aan het gerecht. Gebruik hem aan het einde van de kooktijd. Witte peper is aromatischer dan de scherpe zwarte peper. Groene peper wordt ook vaak gebruikt in salades of roomsaus (groene pepersaus).Gebruikt u dan wel een groene peper die wat milder van smaak is. In sommige gerechten worden de hele (groene) peperkorrels gebruikt. Grijze peper is een mix van zwarte en witte peper. De rode pepersoorten zoals cayennepeper zijn de pittige pepersoorten. Gebruikt u deze pepers met mate, ze kunnen snel in het gerecht overheersen.

  • Piper nigrumLatijnse naam
  • meer dan 100 soortenSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Peper

Er zijn meer dan 100 soorten peper. Ze groeien allemaal in een warm en tropisch klimaat. Het duurt twee tot drie jaar voordat er aan de peperplant witte bloempjes groeien. Deze ontwikkelen zich tot trossen ronde bessen. De bessen van de plant zijn eerst groen, dan worden ze rood en ten slotte donkerbruin. Groene, zwarte en witte peper zijn afkomstig van dezelfde peperplant. Groene peper wordt gemaakt van de bessen die men oogst als ze nog groen zijn. Van halfrijpe bessen maakt men de zwarte peper. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Witte peper wint men uit rijpe bessen. Witte peper smaakt het mildst. Het maken van de witte peper gaat gepaard met een langer productieproces. Daarom is witte peper de duurste van deze drie. Wereldwijd wordt ongeveer 140.00 ton peper per jaar geproduceerd. Bekende andere soorten peper zijn de pittige rode pepers zoals de cayenne peper en chillipeper.

In de winkel treft u peper in korrels of als poeder aan. Soms zijn ze ingelegd in azijn verkrijgbaar. Ook wordt peper veel in combinatie met andere specerijen verkocht. U verkrijgt het beste aroma door hele peperkorrels te kopen en deze te malen in een pepermolen vlak voor het gebruik. De hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na opening nog 1 week goed. Peper werkt stimulerend en antibacterieel. Peper werd vroeger gebruikt als medicijn. Het werd onder andere gebruikt voor behandeling van verstopping, diaree, hartklachten, hernia, leverproblemen, longziekten, tandbederf en kiespijn. In de Middeleeuwen werd peper gebruikt om de smaak van bedorven vlees te verbergen. Ook werd het gebruikt als betaalmiddel.

Enkele gebruiksvormen van Peper

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Peper