Pistachenoten

Hier vertellen wij je alles over Pistachenoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pistachenoten.

Gebruik van Pistachenoten

Pistachenoten

U kunt pistachenoten consumeren als borrelnootjes. Er zijn ook veel culinaire mogelijkheden voor deze noot weggelegd. Ze kunnen een prima ingrediënt zijn voor koek of gebak. De vrolijke groene kleur maakt van het nootje een prima decoratieve garnering op koude gerechten. Ze combineren goed met gevogelte. Pistachenoten komen ook voor in recepten voor vlees en wild, voornamelijk in recepten uit Libanon en andere landen in het Midden-Oosten. Wanneer de noten moeten worden toegevoegd aan een warm gerecht, bedenk dan dat ze door verwarming zacht worden. Hoe langer ze in het warme gerecht geroerd worden, hoe meer ze aan smaak verliezen.

  • Pistacia veraLatijnse naam
  • NotenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Pistachenoten

De pistache is een zaad of noot en behoort tot de pruikenboomfamilie, net als onder andere de mango. Pistachenoten zijn vrij klein en ovaal van vorm. De zaden hebben een groene kleur. Pistachenoten groeien in trosjes in een harde bolster. Aan het einde van de zomer rijpen ze en de kleur van de bolster wordt rooskleurig. Als de schillen openstaan, betekent het dat de pistaches rijp zijn. De pistaches worden geoogste met behulp van schudmachines. Na het oogsten worden de noten direct van hun bolster ontdaan, gepekeld en gedroogd. De schil splijt dan open. Pistachenoten worden ook wel eens groene amandelen genoemd. In China noemen ze de pistache de “gelukkige noot”en in Iran noemen ze de pistache de “lachende noot”. Mensen eten al 9000 jaar pistachenoten. De pistache wordt genoemd in de Bijbel. (Onder de geschenken die Jacob aan Jozef zond, bevonden zich pistachenoten - Genesis 18:2.) Keizer Vitellius introduceerde in de eerste eeuw van onze jaartelling de pistache in Rome. Pistachenoten worden geïmporteerd uit onder meer Turkije, Midden-Oosten en Amerika.

Pistachenoten zijn kleine, ovale nootjes. De noten zijn groen van kleur en zitten in een bruin vliesje. Pistachenoten worden vooral verkocht als borrelnootje maar ook veel voor de bereiding van pistache ijs. Het groene pistache ijs is in 1940 uitgevonden door de Amerikaan James W. Parkinson.

Pistachenoten zijn meestal verkrijgbaar in gezouten, gedroogde of geroosterde vorm. U vindt ze in de supermarkt of bij de verse notenafdeling. Pistachenoten zijn enkele weken houdbaar wanneer u ze op een droge plaats, in de dop, bewaart.

Pistachenoten zitten vol anti-oxidanten. Ze bevatten ijzer en kalk. Pistachenoten bevatten ook een royale hoeveelheid vezels. Deze onverteerbare plantaardige stoffen houden het cholesterolgehalte in balans, wat bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Pistachenoten bevatten voorts veel fosfaat wat zorgt voor sterke botten en tanden.

Enkele gebruiksvormen van Pistachenoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Pistachenoten