Walnoten

Hier vertellen wij je alles over Walnoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Walnoten.

Gebruik van Walnoten

Walnoten

Walnoten kun je puur natuur als tussendoortje uit de notendop eten. Voor het openmaken van de schil gebruikt men een notenkraker. Walnoten doen het goed als toevoeging in gebak en zoetigheden. Ze combineren goed met gedroogde vruchten. Ook in salades kunnen ze een perfecte extra smaakmaker zijn. De waldorfsalade kan niet zonder de walnoot. Walnotenolie gebruikt u als basis voor dressings en vinaigrettes. Walnoten combineren goed met gedroogde vruchten, bijvoorbeeld dadels. Ook passen walnoten prima bij vleesgerechten of gevogelte en kaas. De walnoot past ook erg goed in verschillende kaassauzen (voor over de pasta).

  • Juglans regiaLatijnse naam
  • gewone walnoot, okkernoot, Waalse nootSoorten
  • NotenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Walnoten

De walnoot is een vrucht van de okkernoot, oftewel de walnootboom. Botanisch gezien is de walnoot in feite een steenvrucht. Bij de walnoot is de noot de pit, die in dit geval wel eetbaar is. Walnoten groeien aan een walnootboom. Onder het christendom werd de okkernoot of walnoot een boom van de duivel en symboliseerde macht en wellust. Men geloofde dat je ernstig ziek kon worden als je onder de boom in slaap viel. Walnoten worden geïmporteerd uit Europa (voornamelijk uit Frankrijk en Italië), en de verenigde Staten.

De walnootboom wordt tot 30 meter hoog. Ze heeft donkergroene ovale bladeren. Een walnotenboom kan wel 400 jaar oud worden. De vrucht heeft een groene bast. Wanneer de noot rijp is, barst de groene bast open, en komt de dop van de walnoot te voorschijn. De harde schaal van een walnoot bestaat uit twee delen en de noot zelf is opgebouwd uit vier delen. De rijpe noten van de walnootboom worden niet geplukt, maar geschud uit de boom. Na het oogsten worden de noten gedroogd. Dit is om de houdbaarheid te verhogen. Ongeveer 30 tot 40% van de noten wordt in de dop verkocht. De rest wordt machinaal gepeld. Er is veel verschil in de smaak van de walnoot uit de diverse landen. Californische walnoten hebben een zachte, matige smaak ten opzichte van de pittige smaak van de Franse en Hollandse.

Walnoten leveren een positieve bijdrage aan de gezondheid. Ze hebben een gunstige invloed op het elastisch houden van de aderen en het is wetenschappelijk bewezen dat zij de conditie verbeteren van de endotheelcellen van de binnenkant van de bloedvaten, wat het cholesterolgehalte laag houdt. Walnoten zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, vitamine B1 en B6. Walnoten hebben bovendien een gunstig effect op mensen met een zwakke lever of darmproblemen.

Walnoten kun je in schil in de supermarkt of groenteman vinden. Bewaar ze in de schil op een koele, droge plaats. Let bij de aankoop van walnoten op het uiterlijk van de schil. Ze moet er mooi uitzien, zonder schimmels en stevig. Walnoten zijn zeer vet (68%!) en daardoor maar beperkt houdbaar. Bewaar de noten in hun schaal op een droge, koele plaats. Er is ook walnotenolie te koop(in de supermarkt). U kunt walnoten ook gepeld kopen of gekruimeld in zakjes. Deze vindt u meestal in de schappen van de bakproducten.

Enkele gebruiksvormen van Walnoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Walnoten