Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Pindakaas

Hier vertellen wij je alles over Pindakaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pindakaas.

Gebruik van Pindakaas

PindakaasPindakaas wordt meestal als broodbeleg gegeten. Het kan goed gecombineerd worden met banaan, hagelslag, kaas of komkommer. In Amerika eten de pindakaas op een sandwich met jam. Pindakaas smaak goed in cake: de pindakaas daarbij door het cakebeslag roeren. Pindakaas vormt ook een prima basis voor pindasaus. Dit wordt een satésaus. De pindakaas wordt hiervoor gemengd met (kokos)melk, knoflook, sambal, sojasaus, zout en eventueel ui of andere kruiden. Al roerend wordt de saus opgewarmd. Niet laten koken. Voor pindasoep kan men ook pindakaas gebruiken. Voor gerechten waarbij gemalen pinda’s moeten worden toegevoegd, kan men als alternatief (en gemakshalve) kiezen voor pindakaas.

 • enkele maandenHoudbaarheid
 • biologische, creamy, met stukjes nootSoorten
 • NotenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Pindakaas

Pindakaas is een voedingsmiddel wat gemaakt wordt van zeer fijn gemalen pinda’s. De pinda’s worden gehomogeniseerd, eventueel onder toevoeging van extra olie, honing en zout. Pinda’s zijn overigens geen noten, maar peulvruchten. Pindakaas werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt door Indiaanse volkeren in Zuid Amerika. De pinda’s vormden een belangrijks bestanddeel in de voeding van de Indianen. In Incagraven zijn pinda’s aangetroffen. De pinda’s waren bedoeld als offerandes en voedsel voor de overledenen. De moderne pindakaas is een uitvinding van de Amerikaanse Dr. John Harvey Kellog in 1893. Deze arts was vegetariër, en zag in zijn uitvinding een voedingrijk en licht verteerbaar product voor zijn patiënten.

Pindakaas wordt gegeten (als broodbeleg) in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en ook wel in Suriname en Duitsland. De pindakaas is enorm populair in Amerika: de gemiddelde Amerikaan eet anderhalf kilo pindakaas per jaar. De Amerikaanse pindakaas moet minimaal 80% pinda’s bevatten. Het is daar zelfs wettelijk verboden er kunstmatige zoetmakers, kleuren en conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Pinda kaas heet in het Engels peanut butter. Dat betekent letterlijk: pindaboter. De Nederlanders zijn de enige die het pinda “kaas” noemen. De reden waarom de Nederlanders het pinda “kaas” noemen komt uit 1948. Het pindasmeersel mocht geen boter genoemd worden, omdat de naam boter wettelijk was vastgelegd en bestemd voor echte roomboter, zodat er geen verwarring zou ontstaan met margarine. Omdat peanut butter werd vergeleken met leverkaas (waar ook geen kaas in zit), werd de naam “pindakaas”gekozen. Pindakaas is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Het wordt in potten en in tubes verkocht. De pindakaas is enkele maanden houdbaar en dient bij voorkeur bewaard te worden op een donkere plaats bij kamertemperatuur.

Pindakaas is rijk aan plantaardige vetten en eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit keurt de geïmporteerde pinda’s op aanwezigheid van de giftige stof aflatoxine (een schimmel die op pinda’s voorkomt) en treedt op als deze vanaf 2,9 microgram aflatoxine B1 per kilo bevatten. Daarom is de in Nederland geproduceerde pindakaas is veilig. Pindakaas bestaat ongeveer 55% uit vet en is daarom zeer calorierijk. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en weinig verzadigde vetzuren is daarom gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed. Histamine is de belangrijkste stof die verantwoordelijk is voor pinda-allergie. De allergische reactie kan leiden tot eczeem tot een anafylactische reactie, dat bij ieder pinda gebruik kan toenemen. Dit is een zeer ernstige reactie en dient direct medisch te worden behandeld.

Enkele gebruiksvormen van Pindakaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met PindakaasInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven