Kemirienoten

Hier vertellen wij je alles over Kemirienoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kemirienoten.

Gebruik van Kemirienoten

Kemirienoten worden veel gebruikt als smaakmaker in de Indonesische, Indische en Maleisische keuken. Typische gerechten (waarbij de kemiries een belangrijk bestanddeel zijn) uit de Indische keuken zijn: sambal goreng telor, rendang en sate ajam madur en vooral veel kerrie gerechten. Je kunt de noten in kleine stukjes hakken of pletten in de vijzel voordat je ze toevoegt aan een stoofgerecht. Er is ook kant-en-klare kemiriepasta te koop. Je kunt deze pasta direct toevoegen aan het gerecht. Kemirienoten geven een nootachtige geur een smaak en maken de saus dikker en hartig. Ze smaken vettig en licht bitter. Je kunt ze niet rauw eten omdat ze rauw een giftige stof bevatten die verdwijnt bij verhitting. Verse noten kun je voor gebruik poffen in de oven, maar het hoeft niet per se omdat ze tijdens het koken ook verwarmd worden. Als je geen kemirienoten in huis hebt of kunt vinden, dan kunnen ze eventueel vervangen worden door macademia noten. Ze geven het gerecht eenzelfde structuur, alleen de smaak wordt anders.

  • noten (gepeld), pasta (kemiriepasta)Soorten
  • NotenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kemirienoten

Kemirienoten groeien aan de Aleurites moluccana boom. Deze boom groeit alleen in het oostelijk deel van Indonesië en in Thailand. In Thailand heten ze phothisat. De noot lijkt op een grote hazelnoot. Kemirienoten smaken vettig en enigszins bitter. Engelstaligen noemen de kemiries candle-nuts omdat ze zo vet zijn dat ze kunnen branden. De boom waaraan ze groeien, noemen ze de Candletree. Vroeger, voor de petroleumtijd, werden de noten gebruikt om er lampolie van te maken. Omdat de noot verschrikkelijk moeilijk te kraken is, wordt hij bijna altijd gepeld verkocht. Je kunt kemiries, zoals ze ook wel genoemd worden, niet rauw eten omdat ze een giftige stof bevatten. Normaliter wordt de noot eerst geroosterd, dan gekraakt en vervolgens gezouten. Verse Kemirienoten moet je voor gebruik goudbruin poffen, bijvoorbeeld tien minuten in de oven op een stand van 160 graden Celsius. In principe hoef je ze echter niet te verhitten voor gebruik, want je gebruikt ze in gerechten waar ze in ieder geval al verhit worden. Door verhitting verdwijnt de giftige stof vanzelf. Je kunt de noten in speciale winkels kopen en er zijn ook adressen op het internet die ze aanbieden. Ze worden verpakt in luchtdichte zakjes waarin ze jaren lang houdbaar zijn. Er is ook kant-en-klare kemiriepasta verkrijgbaar.

Enkele gebruiksvormen van Kemirienoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kemirienoten