Cashewnoten

Hier vertellen wij je alles over Cashewnoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cashewnoten.

Gebruik van Cashewnoten

Cashewnoten

Cashewnoten kunnen ongezouten of gezouten (of gesuikerd) worden gegeten als borrelnootje. Men kan cashewnoten ook gebruiken als ingrediŽnt voor vele gerechten. De noten passen in vlees en groente gerechten of allerhande Oosterse schotels. Men kan ze ook over de salade strooien. Door het roosteren van cashewnoten (in een pan op een laag pitje) verkrijgt men meer smaak van de noot. Roer cashewnoten niet te lang van te voren door gerechten, want dan worden ze te zacht (en onsmakelijk).

  • Anacardium occidentaleLatijnse naam
  • zie verpakkingHoudbaarheid
  • 1 soort: ongezouten, gezouten of gesuikerdSoorten
  • NotenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cashewnoten

De cashewnoot wordt ook wel Bombaynoot genoemd. De cashewnoot werd in 1558 ontdekt door Portugezen. De noot groeide in BraziliŽ. De Portugezen brachten de cashewboom (ook wel Acajouboom genoemd) mee naar verschillende landen. Zo ontstonden er bijvoorbeeld in Kenia en India grote plantages. De cashewnoot wordt tegenwoordig geÔmporteerd uit India. Mozambique, Tanzania, Kenia en BraziliŽ.

De naam ?cashewnoot? is botanisch gezien eigenlijk niet correct. Het is namelijk plantkundig gezien een zaad. De term noot wordt toegepast op veel zaden die geen echte noten zijn. Men beschouwt iedere grote, olieachtige vrucht met een pit (al dan niet in een harde schaal) als noot. Naast de cashewnoot zijn de kokosnoot, amandel, pinda en pistache voorbeelden van vruchten en zaden die botanisch gezien eigenlijk geen noot zijn.

De noot heeft de vorm van een nier. Hij groeit in de cashewboom aan de onderkant van een peervormige vrucht, de cashew appel. Deze vrucht kan in kleur variŽren van geel tot rood. Deze cashew appel wordt in de landen van herkomst ook verwerkt tot sap of moes. De rijpe appels vallen vanzelf uit de boom. Op dat moment worden de noten van de appels gedraaid. Daarna worden de noten gedroogd en gebrand voordat de schil er af wordt gehaald. De schil bevat een giftige olie. Die olie wordt ook industrieel verwerkt. Cashewnoten zullen vanwege de giftige schil nimmer in de schil worden verkocht. De giftige stof heeft de naam ?cardol?. Het kan ernstige huidirritaties veroorzaken. Door de noten met schil te frituren of in hete lucht te roosteren wordt het gif omgezet in een onschadelijke stof. Nadat de noten zijn ontdaan van hun schil worden ze nogmaals verwarmd, dit keer voor het verwijderen van het vlies. Zo blijft er een kale witte noot over. De noten worden met de hand gesorteerd, in luchtdichte verpakkingen gedaan en geŽxporteerd naar Nederland. Hier worden de cashewnoten gebrand in pindaolie.

Cashewnoten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden vaak verkocht in plastic zakjes. Bewaar cashewnoten (niet te lang) in een afgesloten trommel op een droge plaats. Het is gezond om noten te eten, ze bevatten namelijk goede vetten, eiwitten en vitamines.

Enkele gebruiksvormen van Cashewnoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cashewnoten