Kastanjes

Hier vertellen wij je alles over Kastanjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kastanjes.

Gebruik van Kastanjes

Kastanjes kunnen gepoft worden. Gepelde kastanjes kunnen gekookt worden. Gedroogde kastanjes moeten minimaal 12 uur in water worden geweekt, voordat u ze kunt koken. Pellen van kastanjes gaat makkelijker als u de kastanjes met een scherp mes inkerft in de bovenkant en de kastanjes vervolgens 5 minuten in kokend water legt. Haal de kastanjes met een schuimspaan voorzichtig uit het kokende water. U moet ze iets laten afkoelen (om uw vingers niet te branden), maar ze moeten nog warm zijn om de zaadhuid er eenvoudig af te kunnen pellen. Kastanjes hebben een kooktijd van 30 minuten. Voor het maken van kastanjepuree verlengt u de kooktijd tot 45-60 minuten. Voor een hartige puree kunt u de kastanjes in bouillon koken. Hebt u liever zoete kastanjepuree, dan kunt u de kastanjes in melk met een vanillestokje koken.

Voor het poffen van de kastanje maakt u een inkerving met een scherp mes in de bovenkant van de kastanje. Dit zorgt ervoor dat de kastanjes niet uit elkaar zullen ploffen in de oven. De kastanjes kunnen in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gepoft worden. Het poffen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Ze zijn goed als ze openspringen. Een alternatief voor de oven is het poffen van de kastanjes in een pan. Hiervoor doet u de kastanjes in gesmolten boter in de pan. U houdt het deksel op de pan en poft ze op niet al te hoog vuur in 20 minuten gaar. Schud de pan af en toe. Poffen kan ook op de barbecue. Wikkel de kastanjes daarbij in aluminiumfolie. U eet de gepofte kastanjes warm met een klontje boter, op smaak gebracht met peper en zout.

  • Castanea sativaLatijnse naam
  • 3 tot 6 dagenHoudbaarheid
  • tamme en wilde kastanjeSoorten
  • NotenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kastanjes

Tamme kastanjes worden tot de noten gerekend maar ze bevatten weinig vet en eiwit en veel meer koolhydraten dan noten. Kastanjes groeien in gematigde streken, waaronder Nederland. De tamme kastanje is eetbaar. Dat is de wilde kastanje niet. De wilde kastanje is ook bekend onder de naam ?paardenkastanje?. U ziet het onderscheid aan de puntige vorm van de tamme kastanje. De kastanjes zitten verscholen in een bolster. Iedere bolster bevat meestal drie kastanjes. Tamme kastanjes worden voor consumptie gekweekt. Bij gekweekte kastanjes zit er slechts een kastanje in de bolster. Bij wilde kastanjes ontwikkelt zich ook maar een kastanje in de bolster.

De Latijnse naam Castanea sativa betekent ?eetbare kastanje?. Het Latijnse woord castanea is afgeleid van de naam van een stad uit de oudheid in wat nu Turkije is, de stad Kastanaia. De Franse naam châtaignier en ons woord kastanje zijn verbasteringen van het Latijnse woord. Kastanjes hebben een zoetige smaak. De Engelsen noemen hem daarom ?sweet chestnut?.

Verse kastanjes zijn verkrijgbaar in het najaar. U kunt ze drie tot zes dagen bewaren. Het beste bewaart u ze in een papieren zak, op een koele en droge plaats. U kunt ook gedroogde kastanjes kopen. Deze zijn het hele jaar door verkrijgbaar net als de kastanjes uit blik. Er zijn ook blikjes kastanjepuree verkrijgbaar.

Enkele gebruiksvormen van Kastanjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kastanjes