Amandelen

Hier vertellen wij je alles over Amandelen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Amandelen.

Gebruik van Amandelen

Amandelen

Amandelen kunt u makkelijk van het bruine vliesje ontdoen door ze te overgieten met kokend water. Laat ze hierin even staan tot het velletje loslaat. Spoel ze na met koud water en “knijp”ze uit het loszittende velletje. Amandelen worden veel gebruikt in zoetigheden, zoals snoep, chocolade en gebak en taart. Zoete amandelen worden gebruikt als basis voor de echte amandelspijs of marsepein. Ze zijn ook decoratief als garnering. U kunt amandelen even roosteren in een droge koekenpan om ze daarna toe te voegen aan salades of gerechten. Amandelen worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. U kunt amandelen natuurlijk ook gewoon zo opeten als knabbeltje tussendoor.

  • Prunis dulcis of amygdalisLatijnse naam
  • gewone (zoete) amandel en bittere amandelSoorten
  • NotenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Amandelen

Amandelen zijn noten. Noten zijn droge vruchten met een harde schil. De amandel is het zaad van de amandelboom. Amandelen worden in augustus geoogst. De amandel behoort tot de familie van de Prunus dulcis. Er zijn twee soorten amandelen. Er is de gewone, zoete amandel en er is een bittere amandel. De bittere amandel werd vroeger wel gebruikt om het aroma van de zoete amandel te versterken in bijvoorbeeld marsepein of amandelspijs. Tegenwoordig gebruiken ze daar de abrikozenpit voor. Bittere amandelen worden bijna niet meer verkocht. Bittere amandelen worden nog wel gebruikt voor (de echte) bitterkoekjes. Amandelen worden ook gebruikt om er amandelolie van te maken.

Amandelen kunt u kopen in een notenspeciaalzaak of in de supermarkt. Ze worden op vele manieren verkocht: heel (met of zonder dop), met of zonder (bruine) vlies, gehalveerd, of als schaafsel. Amandelschaafsel wordt vaak in kleine zakjes bij de bakproducten verkocht. De amandel met het vliesje er om heen, kunt u het langste bewaren en deze bevat ook de meeste mineralen. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Amandelen worden vooral uit Amerika (Californië) en Spanje geïmporteerd. Amandelen in de schil zijn langere tijd (meerdere maanden) te bewaren. Om ze op te eten moet u de schil open kraken. Gepelde amandelen zitten meestal in een zak waarin ze nog wel een maandje houdbaar blijven. Is het zakje aangebroken dan doet u de overgebleven noten in een afgesloten pot in de kast.

Amandelen zijn gezond. Ze bevatten, net als alle noten, bijzonder veel eiwitten. De amandel bevat daarbij ook nog eens mineralen en vitaminen. De amandel bevat de meeste voedingsbestanddelen, waaronder veel calcium. Amandelen bevatten ongeveer 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur en veel vitamine E. Amandelen bevatten daarnaast sporen van blauwzuur (waterstofcyanide). Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn.

Enkele gebruiksvormen van Amandelen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Amandelen