Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Hazelnoten

Hier vertellen wij je alles over Hazelnoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Hazelnoten.

Gebruik van Hazelnoten

HazelnotenHazelnoten hebben onder de dop een stug bruin vliesje. Indien u dit niet lekker vindt, kunt u de hazelnoten in een droge pan roosteren tot het vlies donker is. U kunt de hazelnoten ook op een bakplaat in de hete oven leggen. Hierna is het vlies eenvoudig te verwijderen door de noten tegen elkaar te wrijven. Het roosteren van hazelnoten zorgt bovendien voor een krachtigere smaak. Het fijnhakken van hazelnoten gaat makkelijker wanneer u de noten door de bloem heeft gerold. Gemalen hazelnoten zijn niet alleen erg smakelijk in gebak. Ze zorgen er ook voor dat het gebak losser van structuur is. Ze kunnen zelfs eieren vervangen. Hazelnoten kunnen verwerkt worden in (fruit)salades, vlees- en kipgerechten. Ze smaken ook goed in ragout. U hoeft ze niet te bereiden, want ze zijn ook lekker gewoon zo te eten.

 • Corylus sppLatijnse naam
 • NotenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Hazelnoten

Hazelnoten zijn vruchten die groeien aan een grote struik, de hazelaar. De hazelaar kan 6 meter hoog worden en gaat pas na tien jaar vrucht dragen. Er zijn verschillende soorten hazelnoten. De vorm verschilt van langwerpig tot rond. Hazelnoten zitten in een ronde donkerbruine harde dop. Ze worden voornamelijk geïmporteerd uit Turkije, hoewel ze ook in Nederland groeien. “Hazel”komt van het Angelsaksische woord “haes”. Vrij vertaald betekent het “bevelen”. De hazelaarsstaf was daar een teken van gezag. De Latijnse benaming “corylus” is afgeleid van het Griekse woord “korys”. De vertaling daarvan is “helm” en het woord is een verwijzing naar de vruchthuls.

Hazelnoten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De verse aanvoer van hazelnoten vindt plaats in september en oktober. Men noemt deze verse hazelnoten ook wel natte hazelnoten. Ze zijn goed eetbaar, maar een beetje flauw van smaak. U bewaart hazelnoten het beste in de dop. Ze zijn lang houdbaar als u ze op een droge plaats bewaart. Hazelnoten worden ook gepeld en/of geschaafd of gemalen aangeboden. Ze zijn dan vaak verpakt in kleine plastic zakjes. Deze vindt u bij de bakproducten in de supermarkt. Raadpleegt u de informatie op de verpakking over de houdbaarheidsdatum.

Hazelnoten zijn erg gezond. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B1, B2, B6 en E en bevatten ze o.a. calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren.

Enkele gebruiksvormen van Hazelnoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met HazelnotenInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven