Muesli

Hier vertellen wij je alles over Muesli. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Muesli.

Gebruik van Muesli

Muesli

Muesli wordt over het algemeen gebruikt voor het ontbijt. Ze wordt gegeten met melk of yoghurt en sommigen vinden het lekker met jus d’orange. Je kunt muesli ook gebruiken als decoratie over het (ijs)dessert. Het is ook een prima ingrediënt in deeg voor het maken van brood, gebak of koek. Je kunt ook zelf je muesli samenstellen. Je kunt kiezen uit tarwe-, haver- en gerstevlokken, aangevuld met fruit en eventueel gehakte noten. Als je muesli zelf maakt, hou je het suikergehalte zelf in de hand. In plaats van suiker kun je de muesli ook zoeten met honing.

  • meerdere soorten (hangt van de inhoud af)Soorten
  • GranenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Muesli

Muesli is in 1900 ontwikkeld door een Zwitserse arts, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner. Het was oorspronkelijk bedoeld als dieet. Dr. Bircher-Benner was voedingsdeskundige. Hij ging er van uit dat de mens een positieve bijdrage kon leveren aan zijn welzijn door rauwe en zo min mogelijk bewerkte vruchten, groenten en zaden te eten. Hij zag dat zijn muesli heilzaam werkte tegen allerhande kwalen van zijn patiënten en bovenal bleek dat bij het gebruik van de muesli de energie van zijn patiënten opvallend toenam. De voeding moest eveneens vegetarisch zijn, want vlees, vis, en ook zuivel en eieren hadden volgens de deskundige geen of weinig voedingswaarde. Muesli komt dan ook van het Zwitserse woord: “müsli”. Het betekent vertaald: “moesje”of “papje”. Oorspronkelijk was muesli niet eens gebaseerd op de haver- en tarwevlokken, maar op de vruchten. De echte muesli zoals hij bedoeld was, bestond uit twee of drie kleine geraspte appels (inclusief klokhuis), een eetlepel gemalen noten (walnoten, hazelnoten of amandelen) met een eetlepel havermout die minimaal 12 uur was voorgeweekt in drie eetlepels water, het sap van een halve citroen met een eetlepel gecondenseerde melk.

Tegenwoordig is de muesli een populair ontbijtproduct, dat niet erg op de oorspronkelijke versie meer lijkt. Het bestaat vooral uit haver- en tarwevlokken en (overwegend gedroogd)fruit. Het wordt gegeten met melk of yoghurt. Er zijn verschillende mengsels verkrijgbaar. Er is ook een krokante variant. Deze wordt meestal cruesli genoemd.

Je kunt muesli in veel soorten en varianten in de supermarkt verkrijgen. De reform- of natuurwinkel heeft veel biologische varianten. Muesli is over het algemeen een gezonde aanvulling op de voeding. Let er wel op dat in veel kant-en-klare varianten vaak veel suiker wordt toegevoegd. Raadpleeg daarom de verpakking over de exacte ingrediënten waaruit de muesli is samengesteld. Naast de losse muesli zijn er tegenwoordig ook veel muesli producten op de markt gebracht, zoals mueslikoeken of mueslirepen (ook wel granenrepen genoemd).

Enkele gebruiksvormen van Muesli

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Muesli