Maïsbloem

Hier vertellen wij je alles over Maïsbloem. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Maïsbloem.

Gebruik van Maïsbloem

Maïsbloem

Maïsbloem is bloem die is gemaakt van maïs in plaats van tarwe, zoals bij normale bloem het geval is. De bloemsoort wordt, net als maizena, gebruikt voor het binden van sauzen en desserts, maar de bekendste toepassing van maïsbloem is die in tortilla’s en tortillachips. In de Zuid-Amerikaanse keuken wordt het dan ook gebruikt voor allerlei broodachtige soorten. Maïsbloem is glutenvrij.

  • GranenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Maïsbloem

Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en tarwekiemen. Door maïsbloem te vervangen in beslag (voor ongeveer een tiende deel) krijgt het beslag een extra fijne en luchtige structuur. Maïsbloem is te vinden in supermarkten en speciaalzaken in bakproducten. Het is een fijne poederachtige substantie. Omdat maïsbloem minder rijst dan gewone bloem, is het aan te raden ook andere (glutenvrije) bloem te gebruiken. Voor het maken van tortilla’s of (Amerikaans) maïsbrood is de maïsbloem uit de supermarkt vaak te fijn. De bloem die in Amerika wordt gebruikt, is namelijk veel grover van structuur. Beter is het in dat geval om op zoek te gaan naar maïsbloem voor polenta, dat grover is. Polenta is een eeuwenoud Italiaans gerecht, dat al gegeten werd vóór de komst van de pasta. In het begin was het vooral gemaakt van witte maïs, later ook van de gele variant. Voor polenta wordt een grove soort maïsbloem gebruikt. De korrels worden in gekookt water vermengd tot een pap die zowel warm als koud kan worden gegeten. De bereiding van polenta kost behoorlijk wat tijd. Daarom is het handig dat er ook kant-en-klare polenta verkrijgbaar is in de supermarkt, die is voorgekookt. Polenta heeft geen heel uitgesproken smaak, en wordt daarom vaak vermengd met melk, boter, kaas of salie met daarbij een pikante saus van tomaten of champignons. Warme polenta wordt in Italië traditioneel opgediend op een ronde houten plank. De koude variant wordt in plakken of punten geserveerd en gebakken of gefrituurd. In de supermarkt is polentabloem moeilijk te vinden, daarvoor moet je naar een Italiaanse speciaalzaak.

Enkele gebruiksvormen van Maïsbloem

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Maïsbloem