Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Culinaire Column

  • Koek en (be)zopie
    Het vriest dat het kraakt. Velen hebben inmiddels weer hernieuwd kennisgemaakt met natuurijs. Is het niet op de grote plassen, dan wel op ondergelopen weilanden of ondiepe stadsvijvers. Maar hoe heerlijk dat ook is, 't blijft koud als je even pauze neemt. De oplossing: koek en zopie.
    Lees meer
  • Lekkere ballen
    Vandaag wil ik eens de trots van de Hollandse keuken te berde brengen: de gehaktbal. Want is dat niet, naast stamppot met rookworst, wat we noemen als we het over typisch Nederlands eten hebben? Lekker met een beetje jus erover, aardappels en groente erbij. En dan het liefst gemaakt door een leuke oma.
    Lees meer
  • Theeleut (1)
    Ik ben saai. Op theegebied althans, Zijn er tienduizend miljoen milard smaken thee; kies ik negen van de tien keer voor doodgewone earl grey of ceylon. Ik hou gewoon niet zo van die opsmuk met een heel palet aan fruitsoorten of vochtafdrijvende cq. cholesterolverlagende cq. rustgevende kruidenmixjes die een weeg gevoel teweeg brengen. Doe mij maar gewoon. Maar dan wel met een lekker koekje, of twee ( drie).
    Lees meer
  • Nitriet, zo slecht nu ook weer niet
    Gebakken kabeljauw met aardappeltjes en spinazie klinkt lekker, maar gevaarlijk. Althans, dat is wat altijd wordt beweerd. Nitraatrijke groente zou je niet moeten eten in combinatie met vis, omdat dan de kankerverwekkende stof nitrosamine vrijkomt. Maar hoe ernstig is dat nou eigenlijk?
    Lees meer
  • Smeltkunst
    Het jaar is goed begonnen. Ik heb me aan mijn balansweek gehouden, zo net na een nogal voedzame decembermaand. Maar die week is nu voorbij, dus heb ik mij gestort op het maken van een chocoladetaart. En wat bleek? Het moeilijkste onderdeel was de garnering.
    Lees meer
  • Nieuw jaar, nieuwe kansen
    In verband met zielige varkentjes, arme kippetjes en wreed vermoorde koetjes zou ik in 2011 wat vaker vegetarisch eten, had ik me vorig jaar voorgenomen. Is niet helemaal gelukt, afgezien dan van de pizza quatro formaggi die ik af en toe in de oven schoof. Daarom doe ik het dit jaar anders: ik stel haalbare doelen (ik ben bij nader inzien te carnivorisch ingesteld om enige mate van vegetarisme te kunnen veinzen) en zet ze hier zwart op wit neer zodat ik er niet onderuit kan.
    Lees meer
  • Nieuw jaar, nieuwe kansen
    In verband met zielige varkentjes, arme kippetjes en wreed vermoorde koetjes zou ik in 2011 wat vaker vegetarisch eten, had ik me vorig jaar voorgenomen. Is niet helemaal gelukt, afgezien dan van de pizza quatro formaggi die ik af en toe in de oven schoof. Daarom doe ik het dit jaar anders: ik stel haalbare doelen (ik ben bij nader inzien te carnivorisch ingesteld om enige mate van vegetarisme te kunnen veinzen) en zet ze hier zwart op wit neer zodat ik er niet onderuit kan.
    Lees meer
  • Oliebollen en kniepertie
    Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor oudjaarsavond. Ik heb door het jaar heen al het n en ander aan bubbelende wijnen ingekocht, maar qua eten sla ik pas deze week in. En dan doemt de altijd terugkerende vraag op: wat zetten we onze gasten voor hapjes voor?
    Lees meer
  • Kerstkransjes
    Ik ben gezwicht voor de kerstlekkernijen. Kerststol, suikerbrood, chocoladekerstballen of kerstkransjes: het gaat er allemaal moeiteloos in. De enige compensatie die ik ervoor heb is het kistje mandarijntjes. Om de boel nog enigszins te kunnen verantwoorden, leek het me goed om voor deze wekelijkse column zlf schuimkransjes te bakken. Had ik beter kunnen laten.
    Lees meer
  • Het decembergat
    Deze feestvreetmaand december zorgt bij mij weer onvermijdelijk voor een overbelaste weegschaal op 1 januari, als ik even niet oplet. Daarom is het, nu we de taai taai en speculaas hebben opgeborgen (of gewoon opgegeten) en de kerstkransjes nog even veilig in de boom hangen, eventjes tijd voor bezinning tussen sinterklaas en Kerstmis.
    Lees meer



Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven