Worcestersaus

Hier vertellen wij je alles over Worcestersaus. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Worcestersaus.

Gebruik van Worcestersaus

De pikante smaak van worcestersaus doet het prima als smaakmaker in soepen en ragouts. Worcestersaus is een pittige toevoeging aan vinaigrette om salade meer pit te geven. Hij hoort in de klassieke Caesar salade. Tomatengerechten kunnen met behulp van een paar druppels worcestersaus pittig gekruid worden. De klassieke Bloody Mary is een cocktail van tomatensap, wodka en een paar druppels worcestersaus en tabasco. Worcestersaus is een populair ingrediŽnt in de Filippijnse keuken. Het wordt in veel marinades verwerkt, vooral voor varkensvlees. Worcestersaus kan sauzen verrijken en combineert prima met rundvlees, zoals bij de biefstuk of gegrilde steak. De Kantonese keuken maakt veel gebruik van de worcestersaus: vooral in/bij de dim sum hapjes zoals gestoofde rundergehaktballetjes en de ?springrolls? (kleine loempiaatjes). De Kantonese benaming voor de saus is GIP-jap. De saus wordt ook veel gebruikt in Mexicaanse gerechten. De Engelsen verrijken de spaghetti saus Bolognese ermee en de boterham met kaas! Ook wordt het in Engeland gebruikt in dipsaus bij chips.

  • langer dan een jaarHoudbaarheid
  • SauzenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Worcestersaus

Worcestersaus is een pikante saus die bestaat uit een gefermenteerde vloeistof, gemaakt van moutazijn, suikerbietenstroop, maÔssiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien sjalotten, kruidnagel en knoflook. De oorsprong van het recept voor de saus ligt vermoedelijk in het Verre Oosten. Het verhaal gaat dat een reiziger (edelman) uit het graafschap Worcester (Engeland) enkele kruiden uit zijn reis door het Verre Oosten had meegebracht. Hij vroeg aan de plaatselijke kruidenier er een saus uit te bereiden. Lea & Perrins (inmiddels overgenomen door de Heinz Company) brachten de saus voor het eerst in 1830 op de markt.

De saus heeft een pikante smaak en kan goed worden gebruikt om soep, vinaigrettes, ragout, tomatensap en salades op smaak te brengen. Worcestersaus kan men onder de juiste condities lang bewaren. U vindt de saus in kleine flessen bij alle supermarkten en levensmiddelenzaken. Tegenwoordig wordt de saus onder meerder merknamen aangeboden. Let bij eventuele allergieŽn op vermelding van de ingrediŽnten op de verpakking. De ingrediŽnten kunnen namelijk variŽren.

Enkele gebruiksvormen van Worcestersaus

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Worcestersaus