Tapenade

Hier vertellen wij je alles over Tapenade. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tapenade.

Gebruik van Tapenade

Tapenade wordt geserveerd op toastjes of geroosterde broodjes. Tapenade kun je bijna in elke supermarkt kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel eenvoudig en erg lekker zelf tapenade te maken. Raadpleeg de vele recepten op het internet of experimenteer zelf met smaken. Laat de verschillende ingrediënten een tijdje op elkaar inwerken als je zelf tapenade maakt. Bewaar de versgemaakte tapenade tot gebruik in de koelkast. Tapenade kun je warm en koud eten. Gebruik tapenade als basisbeleg voor broodjes die je verder aanvult met sla, tomaat, komkommer, ui en kaas. Je kunt tapenade serveren als dipsaus. Gebruik lange soepstengels of blokjes kaas om te dippen. Tapenade smaakt heerlijk als extra beleg op een pizza of bij gegrild vlees of vis.

  • vers: enkele dagen, geconserveerd (in potje): langere tijd (mits afgesloten)Houdbaarheid
  • hangt van de gebruikte ingrediënten afSoorten
  • SauzenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tapenade

Tapenade is een koude dikke saus van gepureerde ingrediënten met een basis van olijven en kappertjes. Aan deze basis kunnen uiteenlopende producten worden toegevoegd, waarmee je verschillende smaken kunt creëren. Deze saus komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk, de Provence. De naam van de saus is een afgeleid woord van tapéno, een Provençaals woord voor kappertje. Er bestaat een recept dat veel lijkt op de tapenade zoals die nog steeds wordt gemaakt. Het betreft een publicatie van een recept van (rond) 1895. Het recept werd gepubliceerd in een kookboek van auteur J.B. Rebouls, met de titel Cuisinière Provençale. In het boek staat een verwijzing naar de bedenker, chefkok Meynier van het restaurant ‘La Maison Dorée” in Marseille. In dit recept wordt een saus gemaakt van kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, tonijn en mosterd. Deze ingrediënten worden gepureerd en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Tegenwoordig wordt tapenade met verschillende producten gemaakt, zelfs de oorspronkelijke basis van kappertje en olijven zijn niet meer een ‘must’. Tapenade wordt geserveerd bij de borrel, als broodbeleg, pastasaus en dressing. Je kunt tapenade vers in de koeling van de supermarkt bij de verse pasta of kaas- en/of vleesafdeling krijgen, of in geconserveerde potjes bij de droge pasta’s en andere Mediterrane producten. Deze tapenade is langere tijd houdbaar, terwijl de verse tapenade een kortere houdbaarheidsduur heeft. Zie hiervoor de informatie op de verpakking. Een geopend potje tapenade heeft een beperkte houdbaarheidsdatum en moet bewaard worden in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Tapenade

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tapenade