Ketjap

Hier vertellen wij je alles over Ketjap. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ketjap.

Gebruik van Ketjap

Ketjap

De zoute ketjap asin is geschikt voor bereiding bij hoge temperaturen. Ketjap asin wordt veel gebruikt in oosterse gerechten. Ketjap asin is een belangrijke smaakmaker voor nasi, bami en satť. Ketjap asin kan in uw hartige sauzen, soepen en sauzen een verassende smaaktoevoeging zijn. U kunt ketjap ook gebruiken in marinades. De zoete ketjap manis is geschikt voor bereidingen met rood vlees, stoofschotels, bereidingen voor vlees op de barbecue en in de jus. Ketjap is een prima smaakmaker voor marinade van tofu. Ketjap sedang is geschikt voor de marinade of om als dipsaus te gebruiken. Voeg sojasaus pas op het einde van de kooktijd toe om smaak en kleur optimaal te houden. Dit geldt niet voor de stoofschotels, laat de ketjap gerust mee pruttelen. Een bekende Japanse variant van de sojasaus is de Kikkomansaus. Deze kan de zoute ketjap asin vervangen, mocht u deze niet in huis hebben.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • zoete sojasaus (ketjap manis), zoute sojasaus (ketjap asin), ketjap sedangSoorten
  • SauzenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Ketjap

Ketjap is een Indonesische sojasaus. Het wordt gemaakt van een mengsel van gefermenteerde sojabonen en grof gemalen tarwe. Fermentatie is een proces waarbij met behulp van bacteriŽn bepaalde, in een voedingsmiddel aanwezige stoffen, veranderd worden om zo een andere smaak te krijgen. Er zijn drie soorten ketjap. Ketjap manis is een dikke, zwarte sojasaus. Deze soort heeft een sterk aroma en een zoete smaak. Ketjap asin is een dunne, lichte sojasaus. Hij smaakt zout. Ketjap sedang is een variant die tussen de asin en manis in zit.

Indonesisch ketjap heeft een donkerbruine stroperige structuur. Hier onderscheidt de ketjap zich van de Chinese en Japanse sojasauzen, die dunner zijn en over het algemeen niet zoet.

De verschillende soorten ketjap vindt u in de supermarkt. Ze wordt in flessen aangeboden. U vindt de ketjap in de schappen bij de oosterse producten. U kunt ook de Aziatische winkel bezoeken. Het assortiment is uitgebreider en de prijs ligt over het algemeen lager. Ongeopende flesjes zijn langere tijd houdbaar. Een geopend flesje is echter niet lang meer houdbaar en deze bewaart u het beste in de koelkast. Mijdt u in ieder geval warmte en licht.

Enkele gebruiksvormen van Ketjap

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ketjap