Mascarpone

Hier vertellen wij je alles over Mascarpone. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mascarpone.

Gebruik van Mascarpone

Eventueel kunt u aan de mascarpone suiker toevoegen. Traditioneel wordt mascarpone als bestanddeel in het bekende Italiaanse dessert Tiramisu gebruikt. Mascarpone kan verwerkt worden in zoete en hartige gerechten. Het is een prima basis voor desserts, gebak en taarten. Mascarpone combineert, luchtig opgeklopt, goed met verse vruchten. U kunt mascarpone als vervanger voor boter in risotto gebruiken, om deze romiger te maken. U kunt mascarpone ook als basis voor broodbeleg gebruiken, bijvoorbeeld met verse Italiaanse kruiden of zalmsnippers. Mascarpone is ook geschikt voor ovengerechten. Mascarpone is een prima bestanddeel om soepen en (pasta)sauzen romiger en rijker te maken.

  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Mascarpone

Mascarpone komt oorspronkelijk uit Lombardije in Noord- Italië. Zij werd daar al rond 1600 gebruikt. Sommige mensen beweren dat Mascarpone uit de tijd komt, dat de Spanjaarden Italië overheersten. Mascarpone zou een verbastering zijn van het Spaanse “mas que bueno”, wat vertaald betekent: “beter dan goed”.

Mascarpone valt onder de verse kaas, net als de Hüttenkäse, verse roomkaas en verse meikaas. Als bij de productie van kaas de rijping ontbreekt, dan spreekt men van verse kaas. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room die 25% botervet bevat. Door toevoeging van wijnsteenzuur wordt van de lichte room een dik, rijk, romig en smeerbaar product gemaakt. De zachte en verfijnde smaak van Mascarpone doet denken aan ongezoete slagroom, maar hij is dikker en de samenstelling is gelijkmatiger.

U kunt mascarpone in iedere supermarkt vinden in de koeling. Bewaar de mascarpone steeds in de koelkast op een hogere plaats dan het groentevak waar de temperatuur iets hoger is, in de originele verpakking. De verse mascarpone die u rechtstreeks van de (Italiaanse) boerderij haalt, schijnt overigens beduidend anders (nog romiger!) te smaken dan de kuipjesmascarpone uit de supermarkt. Mascarpone bevat veel eiwitten, is rijk aan calcium (ongeveer 100 mg calcium per 100 g) en vitamine A, B2, B12 en D. De verse kaas heeft een hoog vochtgehalte.

Enkele gebruiksvormen van Mascarpone

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mascarpone