Mozzarella

Hier vertellen wij je alles over Mozzarella. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mozzarella.

Gebruik van Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella wordt veel gebruikt voor het maken van een “insalata caprese”. Dit is een Italiaans voorgerecht, bestaande uit mozzarella, tomaat en basilicum. De kaas smelt gemakkelijk en daarom wordt hij veel gebruikt als topping op pizza’s of om andere Italiaanse gerechten mee te gratineren. De kaas combineert goed met tomaten of tomatensauzen. U kunt mozzarella ook gebruiken als broodbeleg of om salades mee te verrijken. Mozzarella smaakt ook lekker in brood, bijvoorbeeld in een focaccia.

  • mozzarella van koemelk, mozzarella van buffelmelkSoorten
  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Mozzarella

Mozzarella is een Italiaanse verse kaas. Er bestaan meerdere soorten mozzarella. Gewoonlijk is mozzarella gemaakt van koemelk, maar er bestaat ook mozzarella op basis van buffelmelk. Oorspronkelijk werd mozzarella ook allen op basis van de melk van buffels gemaakt. De buffels die de melk hiervoor aanleverden kwamen uit de Italiaanse streken Campania en Latium. Mozzarella op basis van buffelmelk smaakt sterker. In Italië beschouwen ze de buffelvariant als delicatesse. De smaak van de mozzarella op basis van koemelk is zacht lichtzuur en wat flauw vergeleken met andere kaassoorten. Voor de bereiding van mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die tot bolletjes verwerkt worden.

De naam “mozzarella”is waarschijnlijk afkomstig uit het Zuid-Italiaanse dialect. Het is een verkleinwoord van het woord “mozzare”, wat snijden betekent. Maar er zijn ook andere theorieën over het ontstaan van de naam. Zo zou het een verbastering van het woord “scamozzata”zijn, wat vertaald betekent: “zonder hemd”. Dit zou een verwijzing zijn naar het gegeven dat de kaas geen harde korst heeft. Een andere overtuiging is dat de naam afkomstig is van “mozza”. De monniken gaven een van buffelmelk gemaakte kaas die ze “mozza” noemden op brood aan bezoekers. De naam “mozzarella”komt voor in kookboeken uit de 16e eeuw.

Mozzarella moet stevig van buiten, maar romig en zacht van binnen zijn. De kwaliteit van de mozzarella is hoog, als er wit vocht uit komt wanneer u hem met een vork inprikt. Mozzarella van goede kwaliteit koopt u alleen in een speciaalzaak. De voorverpakte mozzarella in de supermarkt zijn minder sappig en vaster van structuur. Mozzarella wordt meestal verkocht als kleine witte bollen, in vocht (wei) ondergedompeld. Naast de verse variant bestaan er ook varianten die met minder vocht worden verpakt en er is ook nog een gerookte variant.

Enkele gebruiksvormen van Mozzarella

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mozzarella