Parmezaanse kaas

Hier vertellen wij je alles over Parmezaanse kaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Parmezaanse kaas.

Gebruik van Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas smaakt natuurlijk vooral lekker bij Italiaanse gerechten. De geraspte Parmezaanse kaas kan gebruikt worden om gerechten mee te gratineren of als strooikaas over pastagerechten. Parmezaanse kaas smaakt in flinters gesneden heerlijk over salades. U hoeft er alleen nog een drupje olijfolie en balsamico azijn bij te voegen. Flinters parmezaan maakt u makkelijk met behulp van een dunschiller. Parmezaan kan ook een lekkere smaak aan warme roomsauzen geven. Parmezaanse kaas werkt smaakversterkend op andere ingrediŽnten. U kunt deze kaas ook goed combineren met vis. De kaas wordt bijna altijd aan het einde van een bereiding aan het gerecht toegevoegd.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een traditionele Italiaanse kaas. In ItaliŽ noemen ze de kaas Parmigiano Reggiano. Hij komt oorspronkelijk uit de omgeving van Parma, een Italiaanse stad, die ook bekend is door de Parmaham. Parmezaanse kaas wordt al sinds 1200-1300 gemaakt! Nog steeds wordt de kaas volgens het oude, traditionele recept gemaakt. De melk wordt uit de streek gehaald en andere ingrediŽnten of toevoegingen zijn verboden.

Om een kilo parmezaan te produceren, is 16 liter melk nodig. Eťn kaas bevat 600 liter melk. De kaas heeft een lange rijpingstijd, namelijk tussen de 10, 20 en 24 maanden. Gedurende de rijpingstijd worden de kazen voortdurend geborsteld en gekeerd om de kwaliteit te bewaren en te garanderen. Er zijn drie categorieŽn. Standaard is de Parmigiano Reggiano?. Na 18 maanden rijping kan deze standaard kaas in de categorie ?extra? of ?export? komen.

Parmezaanse kaas smaakt zoutig, pittig en droog. De kaas heeft een harde structuur en breekt makkelijk. De kaas is zeer lang houdbaar. U kunt de parmezaan aan een stukje (vers in de kaaswinkel of verpakt in de supermarkt) kopen of geraspt in zakjes. Geraspte parmezaan is meestal geen goedgekeurde, echte parmezaan. U kunt de parmezaan langere tijd bewaren. Bij voorverpakte kaas raadpleegt u de informatie op de verpakking. Hebt u grote stukken parmezaan gekocht dan kunt u de kaas losjes afgedekt in kaaslinnen in een niet te droge koele ruimte bewaren. Ideaal is 3 tot 5 graden Celsius. De kaas rijpt op deze manier gewoon door. Na ieder gebruik dient u een dun laagje weg te krassen. Het is een harde kaas, wat hem minder vatbaar maakt voor schimmels.

Enkele gebruiksvormen van Parmezaanse kaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Parmezaanse kaas