Kruidenkaas

Hier vertellen wij je alles over Kruidenkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kruidenkaas.

Gebruik van Kruidenkaas

Kruidenkaas is een romige, smeerbare kaas met kruiden erin. Vaak wordt er knoflook of peper doorheen gedaan. Kruidenkaas is een kaas die veel wordt gegeten op toastjes op brood, maar is ook te gebruiken als roomsaus door pasta’s, soepen en wokgerechten. Kruidenkaas is in verschillende varianten verkrijgbaar in de supermarkt: met verschillende kruiden en verschillen in de smeerbaarheid. Kruidenkaas is na opening meestal nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

  • kaasSoorten
  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kruidenkaas

Er zijn ontzettend veel toepassingen te verzinnen voor kruidenkaas. Al lange tijd eten de Fransen roomkaas bij brood, iets wat internationaal is overgenomen. De Fransen deden er vaak zelf kruiden op of doorheen, waardoor het een kruidenkaas werd. Maar kruidenkaas kan op meerdere manieren worden gegeten. Het smelt bijvoorbeeld makkelijk door gerechten en soepen, dus is ook het ideaal als (basis voor) roomsaus door een pasta of groentegerecht. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook lekker in stukjes door een salade.

Hoewel er veel verschillende soorten kruidenkazen zijn, van het eigen merk in de supermarkt tot de bekende merken van de reclame, is Boursin de bekendste kruidenkaas. Boursin is een licht brokkelige kaas die oorspronkelijk uit Normandië komt. Hij wordt sinds 1963 op grootschalige wijze gemaakt van verse kaas en vers gestremde wrongel. Dat wordt met room vermengd om het geheel smeuïg te maken. De bekendste Boursin is de ‘Ail & Fines Herbes’: knoflook en fijne kruiden. Aan die kruidenkaas wordt knoflook, bieslook en peterselie toegevoegd. Ook is er Boursin met peper (poivre), naturel en light te koop in de meeste supermarkten. Naast de Boursin kruidenkaas, waar je ook prima gerechten mee kunt klaarmaken, is er ook Boursin Cuisine: een variant met nog meer room erin.

Een andere bekende kruidenkaas is Philadelphia, in 1880 vernoemd naar de Amerikaanse stad Philadelphia. Oorspronkelijk werd deze alleen verkocht als naturel roomkaas, maar sinds de jaren ’70 zijn er meerdere smaken ontwikkeld, zoals met kruiden, komkommer, paprika en tomaat. De naturelvariant wordt veel gebruikt voor cheesecakes. Philadelphia is ‘natter’ dan Boursin en is daardoor wat smeerbaarder. Het wordt regelmatig verward met smeerkaas, maar dat laatste is niet aan te raden als ingrediënt voor sauzen of cheesecakes.

Enkele gebruiksvormen van Kruidenkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kruidenkaas