Schapenkaas
Hier vertellen wij je alles over Schapenkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Schapenkaas.Gebruik van Schapenkaas

- hangt van de soort af, zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
- zachte, halfharde en harde schapenkaas, RoquefortSoorten
- KaasCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Schapenkazen
Schapenkaas is kaas die gemaakt wordt van schapenmelk. Er zijn veel verschillende soorten schapenkaas. Roquefort is werelds bekendste schapenkaas. Het is een Franse blauwschimmelkaas, die gemaakt word van schapenmelk. Er zijn zachte, halfharde en harde schapenkazen.Jonge schapenkaas smaakt milder dan langer gerijpte. Schapenkaas heeft een volle smaak, en eenmaal langer gerijpt, wordt de smaak typerend schaapachtig. Deze smaak wordt gewaardeerd door liefhebbers van een karaktervolle kaas. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie. De kaas wordt namelijk uitsluitend van schapenmelk gemaakt.
Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C. Deze vitamines zijn in de schapenkaas bovendien veel hoger geconcentreerd dan koeien- of geitenkaas. De aanwezigheid van vitamine B13 (orootzuur) is daarbij uniek. Deze vitamine draagt bij voor een gunstige werking van de maag- en darmflora.
De lactatie periode van schapen is van december tot juli. Schapen geven gemiddeld 200 liter melk per 200 dagen. Voor een kaas van een kleine drie kilo is ongeveer 12,5 liter melk nodig. Tijdens het productieproces worden de strengste hygiëne normen in acht genomen. Dat heeft te maken met de strenge controles die op schapenkaas gedaan worden volgens de strenge HACCP- hygiënenormen. Dit zijn de strengste normen voor voedselproductie. De aandacht voor hygiëne zorgt voor een hoge kwaliteit van de melk. De schapenmelk wordt gepasteuriseerd voordat ze tot kaas verwerkt wordt.
Een aantal bekende schapenkazen zijn de feta uit Griekenland, een zachte jonge kaas. Men dient wel op het etiket te letten of het gemaakt is van schapenkaas. Tegenwoordig wordt feta ook veel van koemelk gemaakt. De Franse Niolo is een gewassenkorst kaas van schapenmelk. Het is een karakteristieke kaas in een vierkante vorm die minimaal drie maanden gerijpt is in vochtige klakgrotten. Deze kaas smaakt pittig en de structuur is licht kleverig. Een andere Franse schapenkaas is de halfharde Ossau-Iraty. Zij wordt al eeuwenlang gemaakt. De schapenmelk is afkomstig van schapen van de rassen Basco-Béarnaise of Manech. De kuddes voor de productie van de melk voor deze kaas, grazen in de Pyreneeën. Pecorino is een typische schapenkaas uit Italië. Het woord “pecora” is het Italiaanse woord voor “schaap”. De kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid. Zo zijn er harde en vrij zoute pecorino kazen. Een ander voorbeeld van de variëteiten in schapenkaas is de Franse Pérail. Dit is een witschimmel schapenkaas. Het heeft een pittige smaak en daarbij toch heel erg jong. De kaas rijpt slechts acht tot twaalf dagen. De kaas is daarom ook niet lang houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van Schapenkaas
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Schapenkaas
- Schapenkazen
- Roquefort
- Pecorino
- Niolo
- Ossau-iraty
Onze laatste recepten met Schapenkaas
Schapenkaas in bladerdeegrolletjes
Met schapenkaas, bladerdeeg en rode ui uit Nederland
406 weken geleden gepubliceerd - 12 porties - 45 minuten
Bijgerechten - jaccorKnoflookbrood met schapenkaas en serranoham
Met schapenkaas, serranoham en knoflook uit Spanje
456 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Tapas - gterhaarPesto koemelkvrij
Met basilicum, schapenkaas en pijnboompitjes uit Nederland
523 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 15 minuten
Sauzen en marinades - marjoleinvvGegrilde vijgen met schapenkaas en bacon
Met vijgen, kaas en bacon uit Nederland
583 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 11 uur
Hapjes - withayaOmeleta choriatiki: boerenomelet
Met eieren, harde worst en schapenkaas uit Griekenland
623 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Eiergerechten - keukenwonder
- Home
- Ingredienten
- Kaas
- Schapenkaas