Filodeeg

Hier vertellen wij je alles over Filodeeg. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Filodeeg.

Gebruik van Filodeeg

Filodeeg

Filodeeg kan gevuld worden met hartige ingrediŽnten zoals bijvoorbeeld kaas of vlees met groenten. Ook kan men er zoete gerechten van maken, zoals toetjes en taarten. Voor zoete gerechten wordt filodeeg doorgaans in de oven bereid. Soms moet u het deeg in de oven keren halverwege de baktijd. De baktijd is kort, afhankelijk van de grootte van het gerecht ongeveer 10 tot 20 minuten. Hartige vullingen kunt u ook frituren. Filodeeg is niet geschikt voor het maken van loempia?s, het scheurt namelijk snel. U kunt om dit te voorkomen ook twee vellen op elkaar gebruiken. U kunt tussen het deeg ook gehakte nootjes gebruiken (bijvoorbeeld walnoten of amandelen). Dit zorgt voor extra stevigheid en maakt het deeg lekker knapperig. Een vulling met geitenkaas of spinazie en feta zijn typisch Griekse en Turkse traktaties. Baklava is een traditioneel Turks gebak die wordt gemaakt met filodeeg. Het bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noot (walnoot, pistache), doordrenkt met een zoete stroopmassa van suiker, honing en kaneel.

  • raadpleeg de informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • DeegwarenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Filodeeg

Filodeeg is een deegsoort wat lijkt op bladerdeeg. Filodeeg is echter dunner van structuur. Hierdoor verkrijgt men een knapperiger resultaat. Ook is filodeeg minder vet dan bladerdeeg. Het wordt gebruikt om te vullen met allerhandehartige of zoete ingrediŽnten. Vervolgens wordt het gebakken of gefrituurd. Filodeeg bestaat uit water en bloem van harde tarwe.

Oorspronkelijk komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken. U vindt filodeeg in het diepvriesvak van de supermarkt. In de oosterse supermarkten kunt u het vaak ook vers kopen. Voor de houdbaarheid van het filodeeg raadpleegt u de informatie op de verpakking.

Filodeeg is dun en scheurt snel. Het deeg is zeer dun uitgerold en erg bros. Filo betekent ?schilfer?of ?laagje?. Om het deeg goed te kunnen verwerken volgt u de instructie op de verpakking. U moet het deeg voor gebruik ontdooien. Dek eventueel het deeg met een vochtige (thee)doek af om uitdroging te verkomen. Gebruik het filodeeg liever direct zodra het ontdooid is. Smeer de vellen in met een beetje gesmolten boter of olie.

Enkele gebruiksvormen van Filodeeg

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Filodeeg