Loempiavellen

Hier vertellen wij je alles over loempiavellen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met loempiavellen.

Gebruik van loempiavellen

Loempiavellen zijn gelige, meestal vierkante, deegvellen die worden gebruikt voor het omhulsel van loempia’s. Ze zijn te koop in toko’s en soms in supermarkten. Loempiavellen staan ook wel bekend onder de namen ‘spring roll wrappers’, ‘spring roll pastry’ of ‘egg roll wrappers’. Loempiavellen zijn dunne deegvellen en kunnen gefrituurd of in de koekenpan worden gebakken in olie. Loempia’s worden vaak als voorgerecht of snack gegeten.

  • in de vriezer, ontdooien in de koelkastHoudbaarheid
  • deegSoorten
  • DeegwarenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over loempiavellen

Loempiavellen zijn tamelijk stevige dunne vellen deeg. Ze worden gemaakt van tarwebloem en water, olie en zout. Soms zit er ook ei doorheen. Het is van oorsprong een Chinees product, maar daar kom je ze niet zo vaak tegen. Wel in Vietnam, onder de naam ‘cha gio’, waar ze ook de kleine variant – de Vietnamese loempia – verkopen. Ook in Thailand en Indonesië is de loempia een bekend product. Er zijn verschillende soorten loempia’s. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met vlees, garnalen of tofu. Vaak zit er ook groente in als taugé, prei, wortel en kool. Loempiavellen zijn al gaar, en kunnen dus ook worden gegeten als wrap met een vulling.

Ingevroren loempiavellen zijn het best te gebruiken nadat ze een nachtje in de koelkast zijn ontdooid. Ook kunnen ze bij kamertemperatuur worden ontdooid, maar let daarbij wel op – ook tijdens het werken – dat je ze goed afdekt met een doek of folie, want loempiavellen drogen snel uit. Loempia’s zijn makkelijk te ‘rollen’ als een envelop: leg de vulling op het vel (met een punt naar boven), vouw de onderste punt er strak overheen en daarna de zijpunten. De bovenste punt wordt er ook overheen gevouwen, en dichtgeplakt met wat ei of maizena met water. Frituren kost slechts een paar minuten op 180 graden Celsius, in de koekenpan met een laagje olie moet je ze halverwege omkeren.

Vietnamese loempia’s zijn kleiner dan de Chinese loempia. Daar is ook een koude variant bekend, waarin rauwe groenten en gekookt vlees of zeevruchten in een rol zijn gewikkeld. Ook is er de zogenoemde ‘Saigon-loempia’, die van een dikkere deeglaag is gemaakt dan de traditionele loempiavellen. Deze wordt ook wel Ho Chi Min-kroket genoemd. Loempia’s worden meestal gegeten met zoetzure saus (chilisaus) of loempiasaus, dat een soort scherpe ketchup is.

Enkele gebruiksvormen van loempiavellen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met loempiavellen