Wonton bladen

Hier vertellen wij je alles over Wonton bladen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Wonton bladen.

Gebruik van Wonton bladen

Wontonbladen of wontonvellen zijn deegvellen om wontons mee te maken. Wontons zijn pakketjes met een inhoud van vlees of vis, die meestal door een soep (wontonsoep) of saus worden gemengd. De vellen lijken qua vorm een beetje op bladerdeegvellen, maar zijn dunner en na bereiding doorschijnend.

  • deegwarenSoorten
  • DeegwarenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Wonton bladen

Wontonvellen zijn vierkante deegvellen met een gelige kleur en zijn bepoederd met bloem. De vellen zijn ingevroren verkrijgbaar bij de toko en sommige supermarkten. Nadat de vellen met inhoud zijn gekookt, zijn ze een beetje doorschijnend en glibberig. Ze zitten dan meestal ook niet meer strak om de inhoud heen.

Wontons of wontonpakketjes komen regelmatig voor in Aziatische gerechten en als (gefrituurde) borrelhapjes. Wontonsoep is de bekendste, waarin de ‘wolkjes’ (de letterlijke betekenis van wonton) rondzweven, maar ook in sauzen en andere gerechten worden ze gebruikt. Traditioneel worden wontonvellen gevuld met varkensgehakt of gehakte garnalen met gember. Vaak wordt er nog gehakte lente-ui en wat sojasaus en sesamolie aan toegevoegd.

Bij het zelf maken van wontons is het belangrijk de vellen eerst goed te laten ontdooien voor het vullen. Het deeg moet zo om de vulling zitten, dat er geen lucht meer tussen zit. Hierdoor kan de vulling soms namelijk tijdens het koken losraken uit het deegomhulsel. De vellen kunnen met water of losgeklopt ei worden vastgeplakt. Voordat het door de saus of soep gaat, moet het pakketje nog circa vier minuten worden gekookt. Er zijn ook wontonvellen te koop die kunnen worden gefriturd. Voor de gewone wontonvellen is dat niet aan te raden. Wontonvellen kunnen ook zelf worden gemaakt met bloem, ei, water en zout. Ook zijn er vaak kant-en-klare wontons te koop bij de toko.

Er zijn vele vouwvarianten voor wontons. Vaak worden ze in Azië simpelweg als driehoek (flapje) gevouwen, waardoor ze makkelijk in een pan kunnen worden gebakken. Een andere (bij ons) veelvoorkomende vorm is een pakketje waarbij de vier hoeken in een punt samenkomen. Een andere variant is om de wonton in een driehoek te vouwen en de twee tegenover elkaar liggende punten naar het midden te vouwen als ‘gekruisde armen’.

Enkele gebruiksvormen van Wonton bladen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Wonton bladen