Zelf pasta maken

Zelf verse pasta maken is lekker en leuk. Begin eerst met de eenvoudige soorten, zoals tagliatelle, spaghetti, lasagnebladen. Het recept vind je hier.


Voor het maken van het deeg voor de pasta heb je niet veel nodig. Een basis maak je van 400 gram tarwebloem, 4 eieren en zout. Gebruik voor het maken van het deeg een grote kom. Doe er de bloem in en maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje en voeg wat zout toe. Werk met een draaiende beweging van de vingertoppen de eieren langzaam door de bloem en kneed vervolgens alles tot een soepel deeg. Rol het deeg tot een bal. Leg het daarna terug in de kom en dek deze af met een vochtige (thee)doek. Laat het deeg een half uur rusten.


Bestrooi een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Nu kun je het deeg in een vorm maken naar keuze. Voor tagliatelle wordt het deeg eerst opgerold en dan in repen van een halve centimeter gesneden. Voor het maken van spaghetti, macaroni, canneloni en dergelijke te maken heb je een speciale pastamachine nodig. Voor elke pastavorm is er een aparte persvorm. Laat de pasta ongeveer 10 minuten drogen op een schone theedoek.


Als je de pasta een groene kleur wilt geven, kun je aan het deeg spinazie toevoegen. Kook verse spinazie ongeveer 5 minuten en laat het goed uitlekken. Hak de spinazie fijn en kneed het door het deeg. In plaats van spinazie kun je ook kruiden kiezen, bijvoorbeeld basilicum. Een rode kleur geeft je de pasta door bietensap of tomatenpuree door het deeg te kneden. Hoe meer je van het sap of de puree gebruikt, hoe dieper de rode kleur.

Kook de pasta in een ruime pan kokend water. Wanneer je grotere delen pasta wilt koken (bijvoorbeeld lasagnebladen), kan een druppel olijfolie aan het kookwater voorkomen dat het deeg aan elkaar gaat plakken. Lange pasta moet in één keer in de pan gedaan worden. Roer met een houten pollepel. Verse pasta hoeft niet lang gekookt te worden, slechts enkele minuten. Giet de pasta af maar doe ze daarna meteen in een voorverwarmde schaal, of bij de saus om plakken te voorkomen. Spoel de pasta ook niet af met koud water, tenzij je een koude pastasalade wilt maken.


Lees ook