De Indonesische keuken
De Indonesische keuken is een mengelmoes van verschillende specifieke gerechten. Deze diversiteit dankt zij aan de vele eilanden waar Indonesië uit bestaat. Deze eilanden hebben allemaal eigen recepten met bijbehorende specifieke kruiden. De gerechten op Sumatra zijn over het algemeen pittiger dan op Java. De keuken is beïnvloed door de Chinese, Indiase, Arabische en Nederlandse keuken. Over het algemeen is kenmerkend voor de Indonesische keuken de grote hoeveelheid kruiden. Hiervan zijn de meest gebruikte de laos, djintan )komijn’, gemberwortel, kentjoer, koenjit (kurkuma of geelwortel), ketoembar (korianderzaad) en citroengras. In vrijwel ieder gerecht worden uien, knoflook, sambal of lomboks, kokosnoot en trassi toegevoegd.
De Padankeuken (Sumatra)
In heel Indonesië vind je Pandanrestaurants. Dit type restaurant is afkomstig van de Minangkabou op Sumatra. De pittige gerechten worden van tevoren klaargemaakt en koud geserveerd. Wanneer je plaatsneemt in dit restaurant hoef je niets te bestellen. Er wordt een grote schaal met rijst op tafel gezet, omringd met allerhande schoteltjes met verschillende gerechten.  Je betaalt voor wat je gegeten hebt. De rest gaat terug achter de vitrine. Het lijkt onhygiënisch, maar het voedsel is veilig en betrouwbaar omdat het sterk gekruid en ingekookt is. Kies wel een Pandanrestaurant uit waar ook veel Indonesiërs eten.De Sundanese keuken (Java)
Deze keuken is erg beïnvloed door de Sumatraanse keuken, maar omdat hier minder kruiden worden gebruikt is zij minder pittig. De ingrediënten die in deze keuken veel gebruikt worden zijn: rauwe groenten,  tahu, tempeh goreng en peteibonen.

