Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

De Indonesische keuken


De Indonesische keuken is een mengelmoes van verschillende specifieke gerechten. Deze diversiteit dankt zij aan de vele eilanden waar Indonesië uit bestaat. Deze eilanden hebben allemaal eigen recepten met bijbehorende specifieke kruiden. De gerechten op Sumatra zijn over het algemeen pittiger dan op Java. De keuken is beïnvloed door de Chinese, Indiase, Arabische en Nederlandse keuken. Over het algemeen is kenmerkend voor de Indonesische keuken de grote hoeveelheid kruiden. Hiervan zijn de meest gebruikte de laos, djintan )komijn’, gemberwortel, kentjoer, koenjit  (kurkuma of geelwortel), ketoembar (korianderzaad) en citroengras. In vrijwel ieder gerecht worden uien, knoflook, sambal of lomboks, kokosnoot en trassi toegevoegd.

De Padankeuken (Sumatra)

In heel Indonesië vind je Pandanrestaurants. Dit type restaurant is afkomstig van de Minangkabou op Sumatra. De pittige gerechten worden van tevoren klaargemaakt en koud geserveerd. Wanneer je plaatsneemt in dit restaurant hoef je niets te bestellen. Er wordt een grote schaal met rijst op tafel gezet, omringd met allerhande schoteltjes met verschillende gerechten.  Je betaalt voor wat je gegeten hebt. De rest gaat terug achter de vitrine. Het lijkt onhygiënisch, maar het voedsel is veilig en betrouwbaar omdat het sterk gekruid en ingekookt is. Kies wel een Pandanrestaurant uit waar ook veel Indonesiërs eten.




De Sundanese keuken (Java)

Deze keuken is erg beïnvloed door de Sumatraanse keuken, maar omdat hier minder kruiden worden gebruikt is zij minder pittig. De ingrediënten die in deze keuken veel gebruikt worden zijn: rauwe groenten,  tahu, tempeh goreng en peteibonen.



De keukens van Sulawesi

Sulawesi heeft verschillende keukens. De specialiteit uit de keuken van Toraja zijn de in bamboe bereide kip- of varkensschotels, waarin altijd kokosnoot is verwerkt. Het zijn pittige schotels, die gegeten worden met zwarte rijst, sambal en gekookt varenblad. De keuken van de Minahasa lijkt op die van de Padankeuken. Zij kent echter voor ons vreemde specialiteiten zoals hond, rat en vleermuis.

Bijgerechten

Kroepoek, atjar, en sambal zijn de meest voorkomende bijgerechten.  Het hoofdgerecht is altijd rijst of nasi, aangevuld met een vlees- , kip- en/of visgerecht, eieren, tahoe en tempeh.  In bepaalde delen van Indonesië wordt veel cassave gegeten in plaats van rijst. Op de Molukken is het hoofdgerecht vaak tapioca. Dit is een ingrediënt wat wordt gemaakt van bewerkte en gedroogde cassave. In Indonesië wordt veel op de straat gegeten op de pasar malam, een straatmarkt die in de grote steden in de avond opgezet wordt. Veel Indonesiërs eten enkel rijst. In de kustdorpjes eten ze veel rijst met vis. Groenten worden nauwelijks gegeten en de uitgebreide rijsttafels worden alleen bereid voor grote feesten. De Indonesiër gebruikt overigens bij de maaltijd een grote schep rijst en een heel klein beetje bijgerecht.

Lees ook

  • Nitriet en nitraat in onze voedingNitriet en nitraat in onze voeding
    Waarom kan men vis beter niet combineren met spinazie en waarom is het ongezond spinazie voor een tweede keer op te warmen? Het heeft te maken met het nitrietgehalte in d
  • VitaminesVitamines
    Vitamines bevinden zich in hele kleine hoeveelheden in de voeding. Het zijn voedingscomponenten die essentieel zijn voor een goed verloop van de stofwisseling (het metabo
  • Keep calm and eat DönerKeep calm and eat Döner
    Als je aan de oudere mensen in Nederland zou vragen wat een kapsalon is, dan zou je als antwoord krijgen dat dat een plaats is waar je je haar kunt laten knippen. Als je
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven