De Franse keuken

  1. Haute cuisine
  2. De franse wijn
  3. De franse kaas
  4. Lees ook

De Franse keuken is rijk aan variatie en zeer divers. De  keuken wordt beïnvloed door de natuur van het land. Het land grenst aan twee zeeën en heeft een bijzonder natuur. De variatie en diversiteit in de Franse keuken heeft hier dan ook alles mee te maken. Deze keuken kent een lange traditie. Vanaf de Middeleeuwen heeft zij zich steeds verder ontwikkeld tot het hedendaagse niveau, met steeds veranderende nieuwe trends. De Franse keuken is daarbij uitgegroeid tot een van de meest beroemde keukens ter wereld. De extreme diversiteit die zij te bieden heeft, kan alleen vergeleken worden met de Chinese en Indiase keuken. Marie Antoine Careme (1784-1833) was een Franse chefkok en patissier die door velen erkent wordt als grondlegger van de klassieke Franse keuken. Hij schreef vele bekende boeken op het gebied van de kookkunst en leverde een grote bijdrage aan de culinaire wereld. Vanwege zijn diensten voor vele koningen en hertogen werd zijn bijnaam: “kok van koningen”.


Haute cuisine

Wanneer we spreken over de Franse keuken, denken we vooral aan de “haute cuisine”, die bestaat uit gastronomisch zeer verfijnde gerechten. De Fransman eet echter in het dagelijkse leven eerder regionale recepten uit zijn geboortestreek. Traditioneel heeft ieder gebied van Frankrijk een eigen keuken die zich onderscheid van de andere gebieden. Het land kan in vier algemene gebieden verdeeld worden. In het noordwesten van Frankrijk wordt veel boter, room, crème fraiche en appels in de gerechten gebruikt. In het zuidoosten van Frankrijk betreft het een Provençaalse keuken. In deze keuken bereid men de gerechten traditioneel met veel olijfolie, kruiden en tomaten. Zuidwest Frankrijk gebruikt in de keuken eendenvet, ganzenlever, porcinipaddenstoelen en pens. In het Noordoostelijk deel van Frankrijk lijkt deze veel op de Duitse keuken. De veelgebruikte ingrediënten zijn hier reuzel, worst, bier en zuurkool. Hiernaast zijn veel lokale keukens het vermelden waard. De keuken van de vallei van de Loire is bekend om de zoetwatervisgerechten en de witte wijn uit de Loirevallei. De Baskische keuken gebruikt veel tomaten en Spaanse pepers. De keuken van Roussillon heeft veel overeenkomsten met de Catalaanse keuken. Fransen prefereren de eigen lokale plattelandsvoedingsmiddelen. Je proeft de verscheidenheid in regionale specialiteiten op zijn best wanneer je de verschillende streken bezoekt.


De Franse wijn

De Fransen hebben de grootste wijnproductie, en daarmee het grootste wijnassortiment van de wereld. De wijnbouw werd ingevoerd door de Romeinen. Franse wijn valt in te delen in vier categorieën. Dit zijn de vin de table (tafelwijn), vin de pays (wijn, ingedeeld per gebied), vin délimité de qualité superieure (kwaliteitswijn), en appellation d’origine controlée (wijn met een Frans kwaliteitscontrole keurmerk).


De Franse kaas

Net als de Franse keuken, de Franse wijnen, genieten de Franse kazen ook wereldroem. Net als in de keuken is hier ook weer sprake van een grote verscheidenheid in smaak en voorkomen. Je kunt Franse kazen indelen in een aantal families. Deze families zijn de rood-bacterie of gewassen korst kaas. Dan is er de witte korst of witschimmelkaas. Voorts kun je de kazen onderverdelen in harde kazen, halfharde kazen, blauwaderkaas, smeltkaas, verse kaas, geiten- en schapenkaas.


Lees ook