De mexicaanse keuken

  1. Pepers
  2. Populaire mexicaanse gerechten
  3. Lees ook

De Mexicaanse keuken is een combinatie van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken maakten in de oude tijd al veel werk van hun maaltijden met voornamelijk ingrediënten als maïs, tomaten, bonen en paprika. Pepers en paprika groeien volop in Mexico. Door de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw werd de Azteekse keuken door Spaanse invloeden uitgebreid, zonder deze te overheersen. Zo ontstond de Mexicaanse keuken. De Mexicaanse keuken heeft vele bekende kleurrijke, geurige gerechten. Het is niet moeilijk om een Mexicaanse maaltijd te bereiden. Tegenwoordig vind je veel basisproducten zoals de tortilla of tacosaus al kant en klaar in de supermarkt.


Pepers

In Mexico groeien meer dan honderd soorten pepers. Ze dragen namen als ancho, poblano, serrano, habanero en de bekende jalopeno. Pepers variëren zeer in smaak. Zo heb je soorten  met een zachte smaak, maar ook zeer pittige! Een kleine peper is vaak pittiger dan een grote soort. In Nederland zijn de echte Mexicaanse pepers lastig te verkrijgen. De echte Mexicaanse peper kan echter uitstekend worden vervangen dor een groene, rode of Spaanse peper, of een paprika als je helemaal niet  van pittig houdt. Andere heerlijke toevoegingen die een typisch Mexicaans karakter aan het gerecht geven zijn toevoegingen van tropische vruchten. Geschikt hiervoor zijn de ananas, papaja, avocado en de banaan. De meestal pittige gerechten doen het goed bij een lekker koud pilsje, maar je kunt ook kiezen voor sangrita. Dit is een Mexicaanse cocktail. Je mengt een halve liter tomatensap met 25 cl sinaasappelsap, 2 soeplepels limoensap, 1 fijngesneden ui, 1 soeplepel paprika en 4 koffielepels suiker met een halve koffielepel zout , eventueel aangevuld met tequila, in een mixer. De drank moet ijskoud geserveerd worden, dus zet de drank in de koelkast.


Populaire Mexicaanse gerechten

Een Mexicaans gerecht is niet compleet zonder een mandje tortillachips. Tortilla’s worden gemaakt van maïsmeel. Ze worden meestal geserveerd met salsa of quacamole. Salsa betekent saus. Het bestaat veelal uit rauwe ingrediënten. De Mexicaanse keuken gebruikt vaak een salsa van tomaten. Quacamole is een heel populaire dipsaus. Ze is gemaakt van avocado’s , tomaten, knoflook, limoen (of citroen) en chilipeper. Chili con carne is een stoofpot met een basis van bruine bonen, gehakt, tomaten, rode paprika en kruiden. Burrito is een bekend hoofdgerecht. De burrito is een opgerolde tortilla, met een vulling van  bonen en vlees en/of kaas. Burro is Spaans voor ezel. De traditionele enchilada is een opgerolde tortilla, gevuld met een kruidige tomatensaus met gehakt en kaas. Ze wordt geserveerd met quacamole en salsa. De quesadilla is een soort Mexicaanse tosti van tortilla. Ze wordt gevouwen opgediend met een vulling van in ieder geval kaas, aangevuld met reepjes gesneden rundvlees of kip en een pittige saus (chilisaus). Taco’s zijn tortilla’s die bereid zijn uit maïsmeel of bloem. Deze kun je vullen met gehakt, reepjes vlees of kip, sla, kaas, tomaten. Ze worden met de hand gegeten.Lees ook