De Scandinavische keuken

  1. Köttbullar
  2. Smörgåsbord
  3. Gravad lax
  4. Scandinavische broden
  5. Lees ook

Niet veel mensen zijn bekend met de Scandinavische keuken. De ingrediënten van de gerechten uit het noorden en de manier van bereiden zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. De Scandinavische keuken maakt in haar bereiding van gerechten veel gebruik van verse groenten en vis. Het is een keuken van eeuwenlange tradities. In Nederland zijn de kleine gehaktballetjes van de Ikea misschien de enige bekende associatie met de Scandinavische keuken. Het is dan misschien ook wel een gerecht wat het meest Zweeds is van alle Zweedse gerechten.


Köttbullar

De bekende Zweedse gehaktballetjes heten Köttbullar. Ze zijn erg populair bij de Zweden. Ze eten ze vaak als snack in combinatie met aardappelpuree. Met een schep veenbessenjam erbij, zijn ze erg lekker bij de borrel. Sommigen gebruiken de gehaktballetjes als broodbeleg. De aparte kruidensmaak komt door de kruidenmix “allroundkrydda”. De gehaktballetjes die Ikea verkoopt zijn identiek aan de echte Zweedse Köttbullar.


Smörgåsbord

Smörgåsbord is een Zweedse maaltijd. Het is de meest bekende maaltijd in Zweden die vooral voor grote groepen mensen geschikt is. Vaak wordt Smörgåsbord voor de lunch geserveerd. . Het Smorgåsbord bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten. Deze gerechten bestaan uit diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte paling, garnalen, makreel, krab, sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en nagerechten. Het woord smörgås betekent zoiets als een open sandwich en bord is het Zweedse woord voor tafel. De benaming voor dit Zweedse buffet is dus eigenlijk niet in overeenstemming met de inhoud ervan. Men begint meestal met de koude vissoorten en dan wordt er langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten gewerkt. Traditioneel drinkt men bij het eten een aquavit. Maar sommigen nuttigen liever een glas bier. Het is een uitgebreid buffet waarbij iedereen zelf uitkiest wat hij wil eten.


Gravad Lax

Gravad Lax is een manier om rauwe zalm te bereiden.  Gedurende 2 dagen worden een stuk rauwe zalmfilet gekruid met een marinade van verse dille, suiker , zout en peperkorrels. Als de zalm gemarineerd is wordt deze in dunne plakken gesneden als voorgerecht of als onderdeel van een buffet. Deze zalm wordt geserveerd met een mosterd-dillesaus.

Scandinavische broden

Het maken van smørrebrød is een ingewikkeld proces. Het duurt zelfs vier jaar voordat een vrouw vakbekwaam is en zich een Kalte Main Zelle (letterlijk vertaald: koude gezonde vrouw) mag noemen.  Meestal is de basis bruin roggebrood ingesmeerd met gezouten boter. De ingrediënten die erop komen, moeten niet alleen van eerste kwaliteit zijn, ze dienen ook perfect bij elkaar te passen. De broodvariaties hebben een eigen, herkenbare naam.

Røget sild is een donker brood belegd met warme gerookte haringfilet met uien, bieslook, radijsjes en een rauwe eidooier. Fiskefilet med remoulade is een donker brood belegd met een gepaneerde en gefrituurde heilbotfilet met remouladesaus met citroen.  Een frikandelle is een donker brood belegd met een in plakjes gesneden gehaktbal met zoetzure augurken. Røget laks is een witbrood met gerookte zalm met partjes citroen en vers gemalen peper. De Zweedse brödly is het bekende knapperbrood uit Scandinavië.


Lees ook