Room

Hier vertellen wij je alles over Room. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Room.

Gebruik van Room

Room

Slagroom wordt voornamelijk voor garnering gebruikt op gebak, desserts, pudding, en koffie of warme chocolademelk. Er zijn koffiesoorten die pas compleet zijn met een flinke toef slagroom, zoals Irish Coffee of Wiener Melange. Room kan gebruikt worden in sauzen om ze romiger te maken. Handig om te weten is dat room helpt tegen aanbranden. Wanneer het eten door oververhitting tegen de bodem van de pan is aangezet, komt het door toevoeging van room weer los. Ook kan room heel goed gebruikt worden om scherpe smaken en geuren te corrigeren.

  • Room, slagroom, banketbakkersroom, spuitroom, koffieroom, crème fraîche, zure roomSoorten
  • ZuivelCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Room

Room is een mengsel van melkvet met andere melkbestanddelen, waarbij melk (van de koe) wordt afgeroomd. Er zijn verschillende soorten room. Het zijn vooral vetrijke melkproducten die de naam “room” dragen. Het minimale vetpercentage voor verschillende roomsoorten is in Nederland wettelijk geregeld. Slagroom mag zich zo noemen als zij minimaal gemaakt is van koemelk met minstens 30% vet. Room moet minimaal 10% vet bevatten. Zure room moet ook minimaal 10% vet bevatten, maar doorgaans bevat zij rond 20% vet.

Slagroom wordt verkocht in bekers of pakjes, onopgeklopt of als geslagen room. Bij de geslagen room is er al suiker in de room verwerkt. Geslagen room is verkrijgbaar in bekers of spuitbussen. In de spuitbussen is een kleine hoeveelheid lachgas toegevoegd als drijfgas, waardoor men de room er “geslagen” uit haalt. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking. De houdbaarheid van room is afhankelijk van de samenstelling, de wijze van bewaren en de wijze van fabriceren. Normaal dient men room gekoeld (in de koelkast) te bewaren. Er bestaan ook lang houdbare roomproducten die langer houdbaar zijn dan de verse varianten. Ook zijn deze (ongeopend) houdbaar buiten de koelkast. Eenmaal geopend, moeten ze koel bewaard worden en zijn ze beperkt houdbaar.

Om de juiste stijfheid van de slagroom te verkrijgen moet men hem eerst goed gekoeld hebben. In Nederland wordt er meestal (vanille)suiker aan toegevoegd. Dat is in andere landen echter niet gebruikelijk. Door het opkloppen van de slagroom ontstaat er een dikke luchtige massa. Dit wordt bereikt door de vetbolletjes in de room die bij het kloppen aan elkaar klitten en de ingebrachte lucht vasthouden. Klop de room niet te lang door, dan verkrijg je een boterachtige substantie die niet meer lekker is. Dit gebeurt ook wanneer de slagroom niet genoeg gekoeld is voor het kloppen. Te kort kloppen doet de slagroom ook niet goed. De slagroom zakt zo namelijk snel uit en wordt vloeibaar.

Enkele gebruiksvormen van Room

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Room