Roomijs

Hier vertellen wij je alles over Roomijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Roomijs.

Gebruik van Roomijs

Roomijs

U kunt eenvoudig zelf roomijs maken met behulp van een ijsmachine of in de vriezer. Roomijs kan gewoon zo gegeten worden als dessert of tussendoortje. Roomijs kan een basis zijn voor vele heerlijke en feestelijke nagerechten. U kunt met roomijs eindeloos variëren. Zo kunt u roomijs uitstekend combineren met (verse) vruchten, noten, siropen, sauzen, (alcoholische) dranken, koek, taart en slagroom. Een klassiek nagerecht met roomijs is de Dame Blanche, gemaakt van vanilleroomijs met slagroom, overgoten met warme chocoladesaus. Een ander bekend nagerecht met roomijs is de Pêche Melba. Dit nagerecht is in 1892 ontwikkeld door Auguste Escoffier ter ere van de Australische zangeres Nellie Melba. Het is een vanilleroomijs, gecombineerd met perziken (gepocheerd of uit blik) en aardbeiensaus.

  • verschillende variantenSoorten
  • ZuivelCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Roomijs

Roomijs is een ijsvariant, gemaakt van eidooiers, suiker, melk en slagroom. Deze ingrediënten worden door bevriezing tot een vaste of lobbige substantie gemaakt. Roomijs moet in bevroren toestand gegeten worden. De melk in het roomijs bestaat meestal uit vetvrije melk (minimaal 8% melkvet), droge stof, melkvetsuikers en water. Voor een extra smaak worden er toevoegingen bij gedaan zoals koffie, chocolade, noten, vruchten, sauzen, vanille, drankjes en andere zaken. De ingrediënten worden gemengd in een mengtank waar ze tot een egaal mengsel worden geroerd. Om het roomijs langer te kunnen bewaren, wordt het gepasteuriseerd. Om vetafscheiding te voorkomen wordt het roomijs gehomoniseerd. Beide processen worden door verhitting bewerkstelligd. Na deze processen wordt het ijs gekoeld tot 2 graden Celsius. Bij deze temperatuur krijgt het ijs gelegenheid om 8 tot 24 uur te rijpen. Vaak worden tijdens het rijpingsproces de smaakstoffen toegevoegd. Na het rijpen wordt het ijs bevroren om de gewenste structuur te verkrijgen.

Roomijs is het hele jaar door verkrijgbaar bij de supermarkt, bij de diepvriesproducten. Er zijn verschillende soorten roomijs verkrijgbaar. U dient het ijs na aankoop zo snel mogelijk in uw vriezer te zetten. Roomijs kan bij een temperatuur van -18 graden Celsius enkele maanden tot een jaar in de vriezer bewaard worden. Temperatuurschommelingen (bijvoorbeeld door het ijs in en uit de vriezer te halen) veroorzaken kristalgroei. Deze kristalgroei veroorzaakt een ongewenste structuur en mondgevoel. In de zomer of op zonnige lentedagen kunt u voor een ijsje terecht bij de rondrijdende ijscokarretjes of in de ijssalons. Sommige ijssalons zijn ook in de winter geopend.

Enkele gebruiksvormen van Roomijs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Roomijs