Yoghurt

Hier vertellen wij je alles over Yoghurt. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Yoghurt.

Gebruik van Yoghurt

Yoghurt

Yoghurt is erg geschikt voor het ontbijt. Zij combineert goed met vers fruit of granen. Het is een prima toetje. In de winkel worden allerhande soorten yoghurtproducten aangeboden waar kleur en smaakstoffen in worden verwerkt. U kunt eenvoudig zelf aan naturel yoghurt flair geven door ze te mengen met vruchten, siroop, of andere zaken. U beperkt en bepaalt zelf hiermee het suiker en kleurstof gehalte. In plaats van vette mayonaise kunt u uw dipsaus of dressing verrijken met yoghurt. Warme gerechten krijgen een romige smaak door toevoeging van yoghurt. De Indiase keuken verwerkt veel yoghurt in warme gerechten.

Yoghurt kan schiften wanneer u deze wilt gebruiken in warme bereidingen. Dit komt door het lage vetpercentage van yoghurt. De kans op schiften kan voorkomen worden door eerst wat maÔzena door de yoghurt te roeren, gebruik circa 1 el maÔzena per 250 ml yoghurt. Zorg ervoor dat de yoghurt op kamertemperatuur is, voordat u ze toevoegt aan een warme bereiding. Haal het gerecht het liefst even van het vuur en laat het daarna zeker niet meer koken. Griekse yoghurt schift niet bij opwarming. Zij is hierdoor geschikt voor het gebruik in warme bereidingen.

  • 2 weken in de koelingHoudbaarheid
  • ZuivelCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat verkregen wordt door de inwerking van twee soorten melkzuurbacteriŽn. Dit zijn de staafvormige ?lactobacillus bulgaricus? en de bolvormige ?streptococcus thermophilus?. Yoghurt bevat deze melkzuurbacteriŽn in aanzienlijke hoeveelheden in levende toestand. De melkzuurbacteriŽn zetten de in melk aanwezige melksuiker om in melkzuur. De melk wordt hierdoor dikker en krijgt een fris-zure smaak. Net als melk bestaat yoghurt in een magere, halfvolle en volle versie. Volle yoghurt heeft minimum 3% vet, halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet en magere yoghurt maximaal 1%. Ook kun je onderscheid maken in natuuryoghurt, fantasieyoghurt en fruityoghurt. Natuuryoghurt is pure yoghurt zonder toevoegingen. Fantasieyoghurt heeft aroma?s of smaakjes zoals vanille of fruitsmaakjes zoals in de drinkyoghurt. Fruityoghurt is natuuryoghurt waar fruit aan is toegevoegd. Dan is er een verschil tussen standyoghurt en roeryoghurt. Standyoghurt rijpt in de verpakking zonder eerst geroerd te zijn. Zij is wat korrelig van structuur. Roeryoghurt is tijdens het rijpen doorgeroerd.

Drinkyoghurt wordt bereid op dezelfde manier als yoghurt. Aan de melk wordt zuursel toegevoegd waardoor een gedeelte van de suiker wordt omgezet in melkzuur. Daarnaast wordt aan de drinkyoghurt smaak gegeven door er gezoete sappen aan toe te voegen. Drinkyoghurt is te koop in verse en houdbare soorten.

Naast de stand- en roeryoghurt vindt u in dezelfde schappen van de koeling de Bulgaarse yoghurt. Deze yoghurt wordt gemaakt op basis van melk die eerst wordt ingedampt. Hij is dikker dan structuur dan gewone yoghurt. De smaak is zacht en romig. De Griekse yoghurt heeft eveneens een dikke structuur. Let u op de verpakking bij de aankoop. Het deksel mag niet bol staan en de verpakking mag niet beschadigd zijn. Controleert u ook meteen de houdbaarheidsdatum. Yoghurt is ongeveer twee weken houdbaar. U moet yoghurt in de koelkast bewaren.

Yoghurt is rijk aan hoogwaardige eiwitten, calcium en de B-vitamines. Yoghurt heeft een heilzaam effect op de darmwand.

Enkele gebruiksvormen van Yoghurt

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Yoghurt