Ricotta

Hier vertellen wij je alles over Ricotta. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ricotta.

Gebruik van Ricotta

Ricotta

Ricotta is een zuivelproduct dat zich door haar neutrale en zachte smaak leent voor zowel zoete als hartige gerechten. In Italië wordt de zachte kaas veel gebruikt in pastagerechten of vullingen. Ricotta kan prima verwerkt worden in desserts. Je kunt er een heerlijk frisse, caloriearme kaastaart van maken. Ricotta kan goed gebruikt worden als vulling voor groentes als aubergine, tomaat of courgette. Ricotta combineert goed met (blad)spinazie. Meng de kaas met (verse) kruiden en je hebt een heerlijk fris en slank broodbeleg. Je kunt hem op dezelfde manier ook gebruiken als dipsaus.

  • ricotta gemaakt van (gepasteuriseerde) koemelk, schapenmelk, geitenmelk, buffelmelkSoorten
  • ZuivelCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ricotta

Ricotta is een kruimelig Italiaans zuivelproduct. Het is een zeer mager en zoutarm product en er wordt daarom veel gebruikt van gemaakt in de caloriearme keuken. Ricotta kan van koemelk worden gemaakt. Er is echter ook ricotta verkrijgbaar van schapenmelk, geitenmelk of buffelmelk.

Letterlijk betekent “ricotta”: opnieuw gekookt. Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft bij het maken van kaas, als de wrongel eruit is gehaald. Eigenlijk is ricotta daarom geen kaas, maar een bijproduct van kaas. Het vocht (de wei) wordt met verse melk opnieuw gekookt. Hieraan wordt een stremsel of andere zure substantie toegevoegd. Zo ontstaat een schuimige massa die men laat uitlekken. Hieruit ontstaat een zachte, witte, korrelige kaas met een milde, licht zoete smaak. Ricotta heeft veel weg van Hüttenkäse (of cottage cheese).

In Italië zijn er verschillende soorten ricotta verkrijgbaar. Ricotta wordt van koeien- schapen-, geiten- of buffelmelk gemaakt. Er zijn ook milde en pikante soorten. In onze supermarkt vindt je vrijwel alleen de gepasteuriseerde ricotta van koemelk. Je vindt ricotta in witte plastic bakjes in de koeling tussen de roomkazen. Voor de varianten van ricotta kun je terecht bij gespecialiseerde kaas- en delicatessenzaken.

Het is mogelijk ricotta in te vriezen. Verdeel de ricotta in kleine porties. Ontdooide ricotta moet dezelfde dag van het ontdooien gebruikt of gegeten worden. De kaas laat je langzaam ontdooien in de koelkast.

Ricotta is rijk aan eiwitten en ze bevat veel fosfor en calcium, wat goed is voor de tanden en botten. Tijdens de zwangerschap kan men beter geen ricotta eten, omdat deze (als zij niet gepasteuriseerd is) een gevaar vormt op besmetting met de Listeria bacterie.

Enkele gebruiksvormen van Ricotta

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ricotta