Zalm

Hier vertellen wij je alles over Zalm. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zalm.

Gebruik van Zalm

Zalm

Zalm is geschikt om te bakken, stomen of grillen/roosteren. Gerookte zalm kunt u direct gebruiken. Zalm is een veelzijdige vis die onderdeel kan zijn voor zeer uiteenlopende culinaire gerechten. Gerookte zalm smaakt prima op een broodje en in de salade. Zalm in blik kan snel en handig gebruikt worden in salades.

  • Salmo salarLatijnse naam
  • kweekzalm en wilde zalmSoorten
  • ZoetwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Zalmen

Zalm is een populaire vis in de keuken. Zalm kwam oorspronkelijk alleen in de noordelijke wateren voor, maar door uitzetting en kweek is zalm nu over de hele wereld verspreid. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. Zalm wordt in de rivier geboren en trekt daarna naar zee. Daar blijft hij 4 tot 7 jaar vertoeven om vervolgens weer terug te keren naar de rivier waar hij voor voortplanting zorgt. Men noemt dit “anadroom”. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Atlantische zalm en de Pacific zalm. De Pacific zalm wordt hoofdzakelijk in blik of diepgevroren verkocht. Tegenwoordig is het aanbod aan kweekzalm van een dusdanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. Kweekzalm is over het algemeen iets zoeter van smaak en heeft een hoger vetgehalte dan wilde zalm. Natuurlijk bestaan er betreffende de kwekerijen kwaliteitsverschillen. Kweekzalm krijgt daarom een etiket, vermeldende de gradatie, waarvan de meest gangbare “ordinary” en “superior”zijn.

Zalm is een stevige vis met zilverkleurige flanken en een groenige rug. Het is een matig vette vis met roze visvlees. De zalm die hier in Europa voorkomt is van het type “Salmo salar”, de zogenaamde Atlantische zalm. De smaak van zalm is zacht, vettig en zeer smaakvol. Ingeblikte zalm komt uit de Verenigde Staten en Canada en wordt 'Pacific' zalm genoemd.

Bij de aankoop van verse zalm let u op de kleur en structuur. Verse zalm is dieproze en vast van structuur. Zalm wordt in zijn geheel, in moten en in filets aangeboden. De hele zalm kijkt u in de ogen. Ze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn. De vis moet fris ruiken. Bent u op zoek naar verse filet, dan mag er geen vocht vrijkomen als u zachtjes op de vis drukt. U kunt voor gerookte en verse zalm het hele jaar bij de visboer terecht. U eet de zalm het best op de dag van aankoop, want vers is hij het lekkerste. U kunt hem hooguit nog 1 dag in de koelkast bewaren. U kunt er ook voor kiezen hm in de vriezer (op de dag van aankoop!) te bewaren. Dan blijft de zalm nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Bij voorverpakte vis kunt u het beste de houdbaarheidsdatum op de verpakking raadplegen.

Zalm bevat veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en bovendien cholesterolverlagend werken. Daarnaast bevat de vis ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Het is heel gezond om twee keer per week vis op het menu te zetten.

Enkele gebruiksvormen van Zalm

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zalm