Paling

Hier vertellen wij je alles over Paling. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Paling.

Gebruik van Paling

Paling

Paling wordt in vele landen gegeten. In Japan maken ze er het traditionele zomerse gerecht Kabayaki van. In BelgiŽ is ?paling in het groen? een landelijk bekend gerecht. In Noord-Europa eet men paling het liefst gerookt. Gerookte paling kunt u zonder verdere bereiding eten. Gerookte paling smaakt prima in salades. In ScandinaviŽ en Denemarken eet men paling gebakken. Een populair gerecht met paling heet daar ?Staegt Śl?. Men kan de paling ook stoven. Paling is ook erg geschikt voor in de vissoep of voor visfondue. Paling is gaar als het vlees blank van kleur is tot op de graat. Bij palingfilet is dat makkelijker te zien, omdat men de filet over de gehele lengte kan bekijken.

  • Anguilla anguillaLatijnse naam
  • vers: dag van aankoopHoudbaarheid
  • Europese paling/aalSoorten
  • ZoetwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Palingen

Paling is een vis. Men noemt paling ook wel aal. Het gaat om dezelfde vis. De benaming heeft te maken met het naamsgebruik wat per plaats verschilt. De paling of aal is een vis die voorkomt over de gehele wereld. De Europese soort komt in Marokko, het hele Middellandse Zee gebied, de Baltische Zee, en geheel Europa tot boven in Noorwegen voor. In Nederland komt paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor. Een paling heeft een grijs groene kleur en kan wel twintig jaar oud worden. Palingen trekken naar het zoute water van de Sargassozee (aan de Zuid-Amerikaanse kust) om zich voort te planten. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw wordt paling via aquacultuur gekweekt voor consumptie.

Sinds de tijd van Aristoteles, ruim 2300 jaar geleden, aten de Grieken al volop paling. In Europa werd paling al voor de Middeleeuwen gegeten. ?Le menagier de Paris? is een kookboek uit 1394 waarin diverse recepten met paling staan beschreven.

Paling is soms, voorverpakt verkrijgbaar bij de supermarkt. U kunt echter beter uw paling bij de visspecialist kopen om er zeker van te zijn dat men de vis niet vol heeft gespoten met water en eiwitten. Dit drukt de prijs van de paling wel naar beneden, maar komt de smaak van paling uiteraard niet ten goede. Verse paling is paling die nog geen warmte behandeling heeft ondergaan. U kunt aan uw visspecialist vragen de paling panklaar te maken. Vis eet u het best op de dag van aankoop, omdat hij dan op zijn lekkerst is. U kunt hem hooguit nog een dag bewaren in de koelkast (op een schaal met ijs). U kunt paling ook invriezen op de dg van aankoop. In de vriezer blijft hij 2 tot 3 maanden houdbaar.

Paling is een gezonde vette vis. Zij zit boordevol Omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op de hersenen, en zijn goed voor hart en bloedvaten. De vetzuren werken cholesterolverlagend. De Voedingsraad adviseert twee keer per week vis op tafel te zetten. Dat is goed voor de gezondheid.

Enkele gebruiksvormen van Paling

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Paling