Cacao

Hier vertellen wij je alles over Cacao. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cacao.

Gebruik van Cacao

Cacao

Cacaopoeder is een hoofdbestanddeel van chocolade. Ongezoet cacaopoeder kan als smaakmaker in vele gerechten (ook hartige) gebruikt worden. In hartige gerechten kan cacao net als kaneel of kerriepoeder gebruikt worden om smaak te geven aan dikke sauzen, stoofpotten (chili con carne) of vlees (kip of konijn). Cacaopoeder kan door meel of beslag gemengd worden voor het maken van een cake of taart of koek. Om van cacaopoeder een warme chocoladedrank te maken is het belangrijk eerst een papje van cacaopoeder, eventueel met suiker en een scheutje melk of water te maken. Het papje kan roerend worden toegevoegd aan de warme melk. Cacaopoeder lost niet op in koude melk. Andere producten waarin cacaopoeders worden toegepast, zijn siropen, coatings, sauzen, crŤmes, pasta?s (tomatensaus) en typisch Amerikaanse producten zoals brownies (bruine cake met sterke cacaosmaak), frosting (toplaag voor cake en gebak) en hot fudges (warme chocoladesiroop).

  • Meer dan 1 jaarHoudbaarheid
  • Ongezoete cacaopoeder en instant cacaopoederSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cacao

Cacao wordt gemaakt van cacaobonen van de cacaoboom. Deze boom wordt geteeld in landen rond de evenaar. De boom wordt meer dan 50 jaar oud en groeit tot een hoogte van 10 meter. Na vier jaar gaat de boom bloeien en bloeit dan het hele jaar door. Op dat moment gaat de boom vruchten dragen, die lijken op langwerpige meloenen. De boom produceert ongeveer 30 tot 40 vruchten per jaar. De vruchten bevatten per stuk 40 tot 50 bonen. Iedere boon weegt een gram. Een cacaoboom levert per jaar 1 tot 2 kilo bonen.

De vruchten van de cacaoboom worden geplukt en opengebroken. De bonen worden gefermenteerd, een proces waarbij door verhitting van de temperatuur (tot 50 graden Celsius) de bonen van kleur veranderen van paars naar bruin. Door het fermenteren, ontstaat de voorloper van de chocoladesmaak. De bonen worden in de zon gedroogd (of in drooghuizen). De gedroogde bonen worden hierna geŽxporteerd.

De cacaoboon heeft een lange geschiedenis. De Azteken maakten er een cacaodrank van, genaamd ?Xocoatl?. Ook werden de cacaobonen door de Azteken gebruikt als betaalmiddel. Men kon voor 100 cacaobonen een slaaf kopen. De Spaanse veroveraar Fernando Cortez, bracht de eerste cacaobonen naar Europa in 1528. De productie van de cacaobonen verspreidde zich over meerdere gebieden zoals Ceylon, IndonesiŽ, MaleisiŽ, BraziliŽ en de Goudkust van Afrika (tegenwoordig Ghana). Amsterdam is de belangrijkste wereldhaven voor cacao. In 1828 werd door Conrad van Houten ontdekt hoe het vet uit de bonen kon worden verwijderd. Zo ontstond de cacaopoeder en cacaoboter.

De smaak van cacaopoeder is aromatisch, bitter en zoet. Men kan cacaopoeder het hele jaar door verkrijgen in de supermarkt. Het wordt verkocht in zakjes, doosjes en blikjes. U vindt de cacaopoeder meestal in de schappen bij de bakproducten. Er is ongezoet cacaopoeder verkrijgbaar of instant cacao (vaak gezoet met suiker) voor het maken van chocolademelk. U bewaart de poeder het beste in een goed afgesloten bus op een droge plaats. Cacaopoeder is op die manier zeer lang houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Cacao

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cacao