Kidneybonen

Hier vertellen wij je alles over Kidneybonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kidneybonen.

Gebruik van Kidneybonen

Kidneybonen

Kidneybonen kunnen warm en koud gegeten worden. Van kidneybonen maakt u een smakelijke gemengde bonensoep. Koud zijn ze lekker in een zomerse rode bonensalade. Een bekend gerecht, gemaakt met kidneybonen is de Mexicaanse chili con carne. En ook de taco?s met kidneybonen en mas is een traditioneel Mexicaans gerecht. Gedroogde kidneybonen moeten eerst minimaal 8 tot 12 uur geweekt worden in water. Daarna worden ze gekookt gedurende n tot twee uur. Kidneybonen uit glas of blik, kunt u direct aan het gerecht toevoegen. Wanneer u de kidneybonen combineert met kaas en mas, hoeft u er geen vlees meer aan toe te voegen.

  • Phaseolus vulgarisLatijnse naam
  • langere tijdHoudbaarheid
  • 1 soort, meerdere kleuren: rood, wit, bruin en zwartSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kidneybonen

Kidneybonen of rode nierbonen zijn peulvruchten en ze worden gegeten als groente. Peulvruchten zijn eetbare plantenzaden. Ze groeien in een peul. Als de zaden rijp zijn en de peulen droog worden, is het tijd om ze te oogsten en te ?doppen? (uit de peul halen). De kidneyboon komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. De keuken daar heeft vele traditionele gerechten waarin kidneybonen gebruikt worden.

Kidneybonen hebben een roodbruine kleur. De bonen hebben een licht zoete smaak. De boon heeft, uiteraard, de vorm van een nier. De Engelse naam ?kidney?wordt meer gebruikt dan de Nederlandse ?rode nierboon?. Er zijn witte, bruine en zwarte soorten, maar de rode kidneyboon is de meest geliefde. De bonen worden voornamelijk gedroogd of geconserveerd in blik of glas verkocht in de supermarkt, bij de groenteman en in de Oosterse supermarkt. Gedroogde bonen hebben een lange bereidingtijd. Ze moeten een dag van tevoren geweekt worden en vervolgens minimaal een uur gekookt. De voedingswaarde van bonen uit blik of glas is gelijk aan de gedroogde peulvruchten die worden geweekt en gekookt. Gedroogde bonen houdt u tot een jaar goed, mits u ze bewaart op een droge, donkere plaats. Bonen in blik of glas kunnen wel tot drie jaar bewaard worden. Raadpleegt u hiervoor de informatie op het etiket. In kidneybonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. De kidneybonen in pot, blik en in de diepvries zijn niet meer rauw en kunnen gewoon gegeten worden.

Kidneybonen of rode nierbonen zijn erg voedzaam en zijn door het aanwezige eiwit, ijzer, en vitamine B een goede vleesvervanger. Kidneybonen worden daarom ook veel toegepast in de vegetarische keuken.

Enkele gebruiksvormen van Kidneybonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kidneybonen