Linzen

Hier vertellen wij je alles over Linzen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Linzen.

Gebruik van Linzen

Linzen

In principe kun je linzen zonder voorweken koken. Het verkort echter aanzienlijk de kooktijd, als je ze wel (ongeveer vier uur) voorweekt. Was linzen voor gebruik. Controleer de linzen op onregelmatigheden. Linzen die bij het voorweken naar boven komen drijven zijn oud en moeten worden weggegooid. Breng de linzen op hoog vuur aan de kook. Laat ze dan tussen 15 en 45 minuten gaarkoken. De exacte kooktijd is afhankelijk van de soort. De linzen in blik zijn vaak al voorgeweekt en voorgekookt. Ze bevatten vaak ook zout en toegevoegde vetten. In India worden linzen veel in de curry-gerechten gebruikt. Linzen smaken prima in soepen, slaatjes, in of bij vleesbereidingen, visgerechten en in combinatie met andere soorten peulvruchten. Het hoeven niet alleen winterse gerechten te zijn, ook in zomerse salades, bijvoorbeeld met tomaten of andere boontjes doen ze het leuk.

  • Lens culinarisLatijnse naam
  • gedroogd: > een jaarHoudbaarheid
  • groene, witte en rode linzen, grauwe linzen, split linzenSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Linzen

Linzen zijn (meestal gedroogde zaden van) peulvruchten. Deze peulvruchten groeien aan een plant die ongeveer 30 tot 40 centimeter groot wordt. Botanisch behoren deze zaden van peulvruchten niet tot groente zoals ze voornamelijk worden gebruikt, maar tot de zetmeelhoudende graangewassen, zoals aardappelen, brood en pasta. Ze zijn ongeveer een halve tot één centimeter groot. Er zitten vaak slechts twee zaden in een peul. Er zijn verschillende soorten, vooral de kleur kan variëren. De oranje of roze linzen zijn linzen die tijdens het ontvellen in tweeën zijn gespitst, en worden daarom ook wel split linzen genoemd. De linzen die het velletje er nog omheen hebben, worden grauwe linzen genoemd. Linzen werden al achtduizend jaar voor Christus op het menu gezet. Romeinen waren er dol op. Oorspronkelijk komen de linzen waarschijnlijk uit Egypte. Het gebruik van linzen is sinds de tweede wereldoorlog behoorlijk afgenomen. Je komt ze vooral in de Indiase keuken nog wel veel tegen.

Linzen kun je het hele jaar door in elke supermarkt in gedroogde vorm of in blik kopen. Wanneer je de gedroogde linzen op een donkere, droge plaats in een goed afgesloten pot bewaard kunnen ze langer dan een jaar bewaard worden. In blik zijn ze ook meerdere jaren houdbaar. Linzen zijn erg gezond. De complexe koolhydraten die ze bevatten dragen bij tot een gezonde voeding. Ze passen prima in een vegetarische maaltijd. Ze leveren een goede bron van energie. Omdat ze veel vezels bevatten, hebben ze een positieve uitwerking op stoelgang. Linzen bevatten ijzer, magnesium, fosfor en vitaminen.

Enkele gebruiksvormen van Linzen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Linzen